Şartlı Kabul
Şartlı Kabul
Şartlı kabul nedir? Almanya’da kimler şartlı kabul başvurusu yapabilir? Almanca hazırlık bölümlerinde ne kadar süre ile hazırlık eğitimi alabilirsiniz? Almanca hazırlık bölümlerinin ücretleri ne kadardır? Şartlı kabul başvuru tarihleri nedir? gibi Almanya’da şartlı kabul süreci hakkında merak edilenleri tüm öğrencilerimiz için bu yazımızda cevaplayacağız.
ŞARTLI KABUL NEDİR?
Hiç Almanca bilgisi olmayan öğrenciler veya Almanca dil bilgisi C1 düzeyinde olmayan öğrenciler için Almanya devlet üniversitelerine yapılan başvurunun adı ”Şartlı Kabul” başvurusudur.
Bu başvurunun yapılabilmesi için öğrencilerin gerekli dil sertifikası dışında başvuru yapacakları lisans veya yüksek lisans bölümünün tüm başvuru şartlarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Almanya devlet üniversitelerinden bazıları hiç Almanca bilgisi olmayan öğrencilerin başvurularını kabul etmelerine rağmen, bazı Almanya üniversiteleri şartlı kabul başvurusu için en az A2, B1 veya B2 uluslararası geçerliliği olan Almanca dil sertifikalarını talep eder.
Hiç Almanca bilgisi olmayan öğrenciler için Almanya devlet üniversitelerinde Almanca hazırlık eğitiminin süresi, birçok üniversitede 3 dönemdir. Bazı üniversitelerde ise hazırlık eğitiminin süresi 2 dönem iken nadir olarak 4 döneme kadar çıkar. Bir dönem 6 ay olarak kabul edilir. Fakat öğrencilere tavsiye edilen, Almanca hazırlık eğitimini 3 dönemde başarıyla bitirmeleridir. Belli bir seviyede Almanca bilgisi olanlar daha kısa sürede hazırlık eğitimini tamamlayabilirler.
Üniversitelere yapılan şartlı kabul başvurusu, hem bölüme hem de Almanca dil hazırlık eğitimine yapılan başvurudur. Üniversiteler tarafından şartlı kabul belgesinin gönderilmesi, öğrencilerin başvuru dosyasındaki belgelerinin onaylanmış olduğu anlamına gelir. Şartlı kabul belgesini alan öğrenciler Almanya’ya giderek Almanca hazırlık eğitimlerine genellikle üniversitelerin bünyesinde veya üniversitelerin anlaşmalı olduğu bazı özel dil okullarında başlarlar. Almanca hazırlık eğitiminin maliyetlerini buradan detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Almanca hazırlık eğitiminin sonunda, TestDaf-TDN 4, DSH-2, TELC Deutsch C1 Hochschule, Goethe Zertifikat C2, DSD II dil sertifikalarından herhangi birine sahip olan öğrenciler, üniversite eğitimine başlamaya hazır hale gelip, Türkiye’de kazanmış oldukları lisans bölümünde veya çok yakın alanlarında kriterlerinin uyduğu Almanya üniversitelerinin tümüne sınırsız sayıda başvuru yapabilir ve kabul aldıkları üniversitede lisans eğitimine başlayabilirler. Aynı şekilde Türkiye’de lisans bölümlerinden mezun olan öğrenciler de Türkiye’den mezun oldukları bölümde veya çok yakın alanlarında başvuru şartlarını yerine tüm devlet üniversitelerine şartlı kabul başvurusu yapabilirler. Lisans veya yüksek lisans bölümlerinde öğrenciler, Almanca hazırlık eğitimini aldıkları üniversitede şayet başvuru yaptıkları bölümde, başvuru yapılan dönemde, bölüme kabulde kontenjan kısıtlaması yoksa Almanca hazırlık eğitimlerini başarı ile tamamlayıp gerekli olan Almanca dil sertifikalarından herhangi birine sahip olduktan sonra yeniden başvuru yapmadan, doğrudan yükseköğretime başlayabilirler. Ancak Almanya üniversitelerinin çoğunun uygulamış olduğu kontenjan kısıtlaması gerçeğinden yola çıkarak hazırlık eğitimi sonrasında, genellikle şartlı kabul belgesine rağmen bölüme yeniden başvuru yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Kurumumuz tarafından gerek şartlı kabul başvuruları gerekse doğrudan bölüm başvuruları gerçekleştirilmektedir.
ALMANYA’DA KİMLER ŞARTLI KABUL BAŞVURUSU YAPABİLİR?
Almanya’da Üniversite Eğitimine Kimler Şartlı Kabul Başvurusu Yapabilir?
Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Temel Liseler, Özel Liseler veya Kolejlerden Türkiye’de veya KKTC’de mezun olan öğrenciler Almanya’da üniversite eğitimine şartlı kabul başvurusu yapabilir
Yukarıda belirtilen lise türlerinden mezun olmayan öğrenciler örgün bir ön lisans programını başarı ile tamamladıktan sonra, YÖK’ün listesinde bulunan 4 yıllık örgün eğitim veren bir üniversitenin 1. yılını başarı ile tamamladıktan sonra veya Almanya’da lise tamamlama programı olan Studienkolleg eğitimini başarı ile tamamladıktan sonra şartlı kabul başvurusu yapabilirler.
Örgün önlisans programlarından mezun olan öğrenciler
Örgün olarak bir önlisans programından mezun olan öğrenciler Türkiye’de DGS ile geçiş yapabildikleri lisans bölümlerine şartlı kabul başvurusu yapabilirler. DGS sınavına girmelerine gerek yoktur.
Üniversite eğitiminin 1. veya 2. yılında olan öğrenciler
Üniversite eğitiminin 1. veya 2. yılında eğitimlerine devam eden öğrenciler Almanya devlet üniversitelerine şartlı kabul başvurusunda bulunabilirler. 3. yılın ilk döneminde olan öğrenciler de şartlı kabul başvurusu yapmayı deneyebilirler. 3. yılın 2. döneminde veya 4. yılda olanlar bir üniversiteden kabul alsalar bile Türkiye’de vizeye girdiklerinde Almanya konsolosluklarının tavrı genellikle lisans eğitimini Türkiye’de tamamlandıktan sonra Almanya’da master programlarına başvuru yapmaları yönünde olduğundan vize başvurusunun retle sonuçlanma ihtimali oldukça yüksektir. Özetle Almanya’da lisans bölümleri için başvuru kriterlerini yerine getiren tüm öğrenciler şartlı kabul başvurusu yapabilirler. Almanya’da üniversite başvuru şartları ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Almanya’da Yüksek Lisans-Master Eğitimine Kimler Şartlı Kabul Başvurusu Yapabilir?
* Türkiye’de veya KKTC’de 4 yıllık örgün eğitim veren bir devlet, özel veya vakıf üniversitesinden mezun olan öğrenciler Almanya devlet üniversitelerine şartlı kabul başvurusu yapabilirler
* Yüksek lisans eğitiminin 1. yılında olan öğrenciler şartlı kabul başvurusu yapabilir
Yüksek lisans eğitiminin 2. yılında olan öğrenciler bir üniversiteden kabul alsalar bile vizeye girdiklerinde Almanya konsolosluklarının tavrı genelde master eğitimlerini Türkiye’de tamamlamaları ve doktora programlarına başvuru yapmaları yönündedir. Bu noktada master eğitiminin 2. yılında olan öğrencilere Almanya’da master programlarına başvuru yapmaları tavsiye edilmez. Özetle Almanya’da yüksek lisans programlarına başvuru yapmak için gerekli kriterlere sahip her öğrenci şartlı kabul başvurusu yapabilir. Almanya’da yüksek lisans başvuru şartları ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
ALMANCA HAZIRLIK EĞİTİMİNİN SÜRESİ
Almanya devlet üniversitelerinde Almanca hazırlık eğitiminin süresi genellikle 18 aydır. Bazı üniversitelerde 2-4 dönem olabilir. 1 dönem 6 aydır. Belli bir seviyede Almanca bilgisi olanlar daha kısa sürede Almanca hazırlık eğitimini tamamlayabilirler.
Öğrencilere 18 ayda Almanca hazırlık eğitimini başarı ile tamamlayıp üniversiteler tarafından kabul edilen C1 sertifikalarından birini almaları tavsiye edilir. Almanya üniversitelerinin başvuruda talep ettiği Almanca dil sertifika sınavları ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
ALMANCA HAZIRLIK EĞİTİMİ ÜCRETLERİ
Almanya devlet üniversitelerinde Almanca hazırlık bölümlerinin ücretleri eğitim katkı payı dâhil 3 dönem için (18 ay) toplam 2000-5.500 Euro arasında değişmektedir. Belli bir seviyede Almanca bilgisi olanlar 18 ay hazırlık eğitimi almayacakları için ödeyecekleri ücret te daha düşük olmaktadır.18 aylık Almanca hazırlık eğitimi ücretinin ortalama olarak 3000 Euro civarında olduğunu söyleyebiliriz. Şartlı kabul alan öğrenciler de, bölüm eğitimi alan öğrenciler gibi Almanca hazırlık eğitimi aldıkları üniversiteye dönemlik 150-350 Euro arasında değişen eğitim katkı payı ücretini ödemek zorundadır. Şartlı kabul alan öğrenciler üniversitenin öğrencisi olarak kabul edilirler. Bir devlet üniversitesinin öğrencisi oldukları için devlet yurtlarında kalabilir, bulundukları eyaletteki tüm toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanabilir, üniversitenin yemekhanesinde öğrenci statüsü ile yemek yiyebilir, üniversitenin kütüphane, laboratuvar, internet ve spor tesisleri vb. hizmetlerinden tamamen ücretsiz faydalanabilirler. Almanya’da hazırlık bölümlerinin ücretleri ve tüm yaşam masraflarınız ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Almanca hazırlık eğitimini başarı ile tamamlayıp üniversiteler tarafından kabul edilen dil sertifikalarından birini (C1 seviyesinde) alan öğrenciler bir üniversiteden kabul aldıklarında lisans veya yüksek lisans bölümlerinde yalnızca 150-350 Euro arasında dönemlik (yıllık 300-700 Euro) eğitim katkı payı ödeyerek yükseköğrenim görebilirler.
ŞARTLI KABUL BAŞVURU TARİHLERİ
Almanya devlet üniversiteleri şartlı kabul veya bölüm başvuru tarihlerini kendileri belirler. Almanya devlet üniversiteleri şartlı kabul başvuru tarihleri lisans bölümleri için genellikle yılda 1 defa Kış dönemi, yüksek lisans bölümleri için yılda 2 defa Kış ve Yaz dönemi olarak belirlenmiştir. Hiç Almanca bilmeyen öğrenciler için Almanya’da şartlı kabul başvurusu yapılabilecek üniversiteler vardır. Bu üniversitelerin bazılarına yıl boyunca şartlı kabul başvurusu yapılabilir ve kabul mektubu geldikten hemen sonra vizeye girilebilir. Vizesi çıkan öğrenciler Almanca hazırlık eğitimlerine yıl boyunca dönem başlangıç tarihlerini beklemeden başlayabilirler. Başvurunun yapıldığı günden itibaren Almanya’ya gidiş süresi, yani başvuru sonucunun gelmesi ve vizenin sonuçlanması, 5-7 aydır. Bu noktada Almanya’da yıl boyunca şartlı kabul başvurusu yapılabilen devlet üniversitelerinin bulunmasını çok büyük bir avantaj olarak değerlendirebiliriz.
Özellikle üniversite eğitimlerini Türkiye’de Haziran ayının sonunda tamamlayamayan lisans öğrencilerinin Almanya’da yüksek lisans eğitimi için yıl boyunca şartlı kabul başvurusu yapabilmeleri ve lise mezunu öğrencilerin lise eğitimlerini tamamladıkları yıl ÖSYM belgelerini alabildikleri tarihten itibaren (Ağustos ayının başı) hiç beklemeden şartlı kabul başvurusu yapabilmeleri oldukça önemli bir avantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.
Almanya’da tüm lisans ve yüksek lisans bölümlerinde şartlı kabul başvurusu yapılamaz. Fakat yüzlerce lisans ve yüksek lisans bölümünde hiç Almanca bilgisi olmayan öğrenciler de Almanca hazırlık bölümlerine başvuru yapabilmektedir.
ALMANYA’DA ŞARTLI KABUL BAŞVURU TARİHLERİ
Kış dönemi başvuru tarihi: 1 Haziran-15 Temmuz
Kış Dönemi-Eğitimin başlangıç ve bitiş tarihi: Ekim-Mart
Yaz dönemi başvuru tarihi: 1 Aralık-15 Ocak
Yaz Dönemi-Eğitimin başlangıç ve bitiş tarihi: Nisan-Eylül
Üniversite ve master bölüm başvurularını Nisan ve Mayıs aylarında alan üniversiteler de mevcuttur.
NEDEN ALMANCA?
Neden Almanca Öğrenmelisiniz?
Almancayı öğrenmeniz için birçok neden var. Aşağıda bu sebeplerden bazılarının altını çizmeye çalışacağız.
Almanya dünyanın en çok ihracat gerçekleştiren ülkesidir. Almanya ekonomisi Avrupa’da birinci sırada, dünya çapında dördüncü sırada yer alır. Almanya ekonomisini, dünyanın İspanyolca konuşan tüm ülkelerinin tamamının ekonomisiyle karşılaştırabiliriz. Almanya çok sayıda uluslararası şirkete ev sahipliği yapan ve ABD’ye doğrudan yatırımı 10 milyar doların üzerinde olan bir ülkedir. Almanya mühendislikte dünya lideridir. Özellikle ülkemizde iyi seviyede Almanca bilen kişi sayısı yetersiz olduğunu söyleyebiliriz. Almanca bilenler ülkemizde, Almanya’da veya uluslararası arenada önemli kariyer frısatları yakalayabilmektedir.
Almanca Avrupa Birliği’nde en fazla konuşulan dildir. Almanca dünyada en çok konuşulan on dil arasında yer alır. Aynı zamanda Orta ve Doğu Avrupa’nın bilim dilidir.
22 fizik, 30 kimya ve 25 tıp dalında Nobel ödülü Almanca konuşulan üç ülkedeki bilim adamlarına aittir. Diğer ülkelerden birçok ödüllü bilim adamı Almanya üniversitelerinde eğitim görmüştür. Alman yazarları edebiyatta 11 Nobel ödülü sahibidir ve 7 Alman ve Avusturyalı edebiyatçı da Barış Ödülü’ne sahiptir.
Yirminci yüzyılın en saygın sinemacılarından bazıları Almandır. Fritz Lang, Rainer Werner Fassbinder, Wim Wenders, Tom Tykwer ve Fatih Akın yeni nesil uluslararası yönetmenlerdir. Lang, Billy Wilder ve Ernst Lubitsch gibi Alman ve Avusturyalı yönetmenlerin de Hollywood sinemasını şekillendirdiğini söyleyebiliriz. Almanca hem bilimin hem de sanatın dilidir.
Almanca Mann, Brecht ve Grass, Goethe, Marx, Nietzsche ve Kafka dilidir. Mozart, Bach, Beethoven ve Schubert, Brahms, Schumann, Wagner, Mahler ve Schoenberg, Freud, Weber, Einstein ve Heisenberg, Kant, Hegel ve Heidegger gibi dünyaca ünlü sanat ve bilim adamlarının ana dili Almancadır. Almanca dünyada en çok kullanılan bilimsel dildir.
Dünyadaki kitapların %18’i Almanca olarak basılmaktadır ve bunlardan nispeten az bir kısmı İngilizce diline çevrilmektedir. Almanca birinci sınıf yükseköğretime açılan kapıdır.
Batı dünyasının en önemli felsefe, edebiyat, müzik, sanat tarihi, teoloji, psikoloji, kimya, fizik, mühendislik ve tıp eserlerinin birçoğu Almanca yazılmakta ve Almanca olarak üretilmeye devam etmektedir.
Almanca Öğrenmek Ne Kadar Sürer?
Almanca öğrenmenin süresi öğrenen kişinin öz çalışma disiplinine, dil öğrenmedeki yeteneğine ve kararlılığına bağlı olarak değişir.
Almanca öğrenmeyi başaracağınızı garanti edecek belirli bir süre yoktur, Almanca öğrenirken en önemli faktör tutarlılıktır. Bir sabah uyanıp kendinizi akıcı bir şekilde Almanca konuşurken bulamayacağınızı bilmeniz gerekir.
Özellikle Hint-Avrupa dil ailesine ait olmayan bir dil anadiliniz ise, Almanca öğrenmek biraz zor olabilir. Dilimiz, Türkçe, Altay dil ailesine ait bir dildir. Ana diliniz ne olursa olsun Almanca öğrenmek başlangıçta size zor gelse de, cesaretinizi kırmamalısınız. Almanca öğrenmek için herhangi bir kısa yol ya da özel bir yol olup olmadığını merak ediyorsanız, bunun kısa ya da özel bir yolu olmadığını bilmelisiniz.
Yeni bir dil öğrenmek, önceki deneyimleriniz, esnekliğiniz, öğrenme sürecinde ne kadar çalıştığınız, motivasyonunuz vb. birçok faktöre bağlı olarak farklı bir zaman alabilir. Ancak, günlük olarak en az üç ila altı aylık bir süre boyunca pratik yaparsanız, muhtemelen bir arkadaşınızla günlük konuşmaları yapabilir ve bir kafeye girip Almanca sipariş vermek, alışveriş vb. şeyler yapabilirsiniz.
Bazı kişilerin iyi bir seviyeye ulaşmak için daha fazla zaman ve çaba harcaması gerekebilir. Fakat bazı kişilerin Almancayı öğrenememeleri çoğunlukla yeterince çaba sarf etmemeleri ve günlük olarak pratik yapmamalarından kaynaklanmaktadır. Almancayı akıcı bir şekilde konuşmak istiyorsanız, muhtemelen birkaç yıl pratik yapmanız gerektiğini bilmelisiniz. Bu yüzden Almanya devlet üniversitelerinde Almanca dil hazırlık eğitiminin süresi 18 ay olarak belirlenmiştir, fakat unutmamak gerekir ki, dil ömür boyu öğrenilen bir şeydir.
Almanca Nasıl Öğrenilir?
Almanca dilini öğrenmenin yolları:
- Sizi motive edecek güçlü bir sebep bulun
- Alman dilinin temel dil bilgisini kavrayın
- Dil seviyenize göre dizi, film izleyin ve kitap okuyun
- Başlangıçta özellikle okul öncesi yaşa hitap eden Almanca çizgi filmleri izleyin
- Argo, komik kelimeler ve deyimler öğrenerek, öğrenme sürecinizi eğlenceli hale getirin
- Günlük tekrara önem verin
- Mümkünse anadili Almanca olanlarla konuşun
Eğer tamamen sıfırdan nasıl Almanca öğreneceğinizi merak ediyorsanız, alfabeden başlamanızı öneririz. Almancada, tıpkı İngilizcede olduğu gibi 26 harf vardır. İngilizcede bulunmayan ve telaffuzu farklı olan birkaç harf vardır: ä, ö, ü, ß fakat bu harfleri alfabede bulamazsınız.
Bir dilin size zor gelmesinin sebebi nedir? Dilbilgisi değil mi? Dilbilgisi genellikle yeni bir dil öğrenmeye başlayan insanlar için çok zor olabilir. Bu sadece Almanca için geçerli değildir, ancak bu kısmı iyi öğrenirseniz, Almancayı doğru konuşmaya başlayabilirsiniz.
Almancada altı zaman bulunur: Präsens, Perfekt, Präteritum, Plusquamperfekt, Futur I ve Futur II.
Almancada her cinsiyet için üç isim edatı (Artikel) vardır: Der (Eril isimler için), Die (Dişil isimler için) ve Das (Tarafsız cinsiyet için).
Almancada öğrendiğiniz her özel ismin önünde, hangi isim edatının kullanılması gerektiğini öğrenmelisiniz. Başlangıçta bu sizi zorlayabilir, çünkü bazen biyolojik bir cinsiyet kendi dil bilgisel cinsiyetiyle eşleşmeyebilir. Hangi ismin istisnalar dışında hangi isim edatını alacağını belirleyen bazı kurallar vardır. Bu kısım hakkında çok fazla strese girmemenizi tavsiye ediyoruz. Hepsini ezberlemek zorunda olmanıza rağmen, bu dilbilgisi temelinin büyük bir kısmı öğrenme süreciniz içerisinde sizin için daha anlamlı olmaya başlayacaktır.
Almanca Günlük İfadeleri Kullanmanın Önemi
Almanca günlük ifadeleri kullanmak sanıldığından daha önemlidir. Yeni bir dil öğrenmeye, muhtemelen tüm dilbilgisi kurallarına uyarak başlamak istemezsiniz. Dil öğrenme, bilginizi genişletme arzunuzun yanında, eğlenceli kısmı ile ilgilidir. Almanca öğrenmenin, birisine merhaba demek veya birisinden bir şey istemek gibi bazı günlük ifadeleri öğrenmeye başlamaktan daha iyi bir yolu yoktur. Bu size küçük bir başarı hissi verecek ve kendinize olan güveninizi artıracaktır.
Telaffuz Almancayı öğrenirken önemli bir sorundur, bu nedenle kulak aşinalığı için YouTube gibi platformlarda bol miktarda Almanca video izlemelisiniz. Almanca şarkıları indirip sık sık dinleyebilirsiniz.
Unutmayın, sizin gibi Almanca öğrenme sürecinde olan birçok insan var. Onlarla temasa geçmeyi ve dil bilginizi paylaşmayı deneyin. Bu hem yeni arkadaşlar edinmenizi sağlayacak hem de ilerlemenizi ölçmek için iyi bir fırsat olacaktır. Bu iletişimde sadece Almanca dilini kullanmayı unutmayın.
Aday öğrencilerin Almanca öğrenmek için toplandıkları ve tartıştıkları birçok çevrimiçi forumdan faydalanabilirsiniz. Beyninizin eğlenirken bilgiyi ezberlediği ve birbirine bağladığı bilinen bir gerçektir, bu nedenle kendinizi eğlendirmeye çalışın.
İlk başta mücadele ederseniz hareket etmeye başladığınızda durmak istemezsiniz. Beyninizi harekete geçirmek ve bir sorunun üstesinden gelmekten daha hoş bir his yoktur.
Bize iletişim sayfamızdan ulaşın, Almanya’da eğitim planınızı birlikte yapalım.
Almanya’da Eğitiminiz Burada Başlar.
Almanya’da Almanca üniversite ve yüksek lisans eğitimi hakkında tüm merak ettiklerinizi bize ulaşarak ücretsiz öğrenebilirsiniz.