Skip to content

Almanya’da Yüksek Lisans

Almanya`da Yüksek Lisans

Almanya’da yüksek lisans eğitimi başvuru şartları nelerdir? Başvuruda bulunabilmeniz için Almanca yeterliliğinizin ne olması gerekir? Almanya’da nasıl burslu yüksek lisans başvurusu yapabilirsiniz? Almanya’da yüksek lisans eğitimi için başvuru tarihleri nelerdir? Hakkında detaylı ve güncel bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Almanya devlet üniversitelerinde yüksek lisans eğitimi için başvuru yapmak isteyen öğrencilerin öncelikle başvuru şartlarını yerine getirdikleri üniversite ve bölümleri belirlemeleri,  gerekli dil yeterliliklerine sahip olmaları ve üniversiteler tarafından belirtilen başvuru tarihlerini dikkate alarak süreci doğru yürütmek adına planlama yapmaları gerekir.  Almanya’da yüksek lisans eğitiminin süresi 4 dönemdir (2 akademik yıl). Bazı bölümlerde yüksek lisans eğitiminin süresi 3 dönem olabilmektedir.

Başvuru yapılmak istenen bölümün başvuru şartlarını yerine getirdiğinizden emin olmadan başvurunuzu gerçekleştirmemeniz gerekir.  Başvuru yapmak istediğiniz yüksek lisans bölümünde şartlı kabul başvurusu yapılabiliyor ise hiç Almanca bilgisine sahip olmasanız da yüzlerce bölümde Almanca hazırlık eğitimi almak için şartlı kabul başvurusu yapabilirsiniz.

ALMANYA’DA YÜKSEK LİSANS-MASTER EĞİTİMİ BAŞVURU ŞARTLARI

Almanya üniversiteleri özerk kurumlardır ve yüksek lisans eğitimine başvuru şartlarını bölüme göre üniversiteler belirler.

Türkiye’de veya KKTC’de örgün olarak eğitim veren 4 yıllık bir devlet, özel veya vakıf üniversitelerinin herhangi birinden mezun olmak

Lisans diploma notunun en az 2.70-2.75 olması

Lisans diploma notu kabulde en önemli kriter olarak karşımıza çıkmaktadır. Lisans Diploma notu 2.70-2.75 arasında olan öğrenciler, Almanya’da kontenjan kısıtlaması (NC) uygulayan devlet üniversitelerinden kabul alabilmeleri için öngörülen en az diploma notuna sahip olan öğrencilerdir. Lisans diploma notunun 2.70-2.75’in altında olması kabul alınamayacağı anlamına gelmez. Çünkü başvurulan dönemde kontenjan sayısının ne olduğu, başvurulan bölümde başvurulan üniversitenin kontenjan kısıtlaması (NC) uygulayıp uygulamadığı, kaç adayın başvuruda bulunduğu, başvuran adayların kriterleri vb. faktörler kabul veya ret alma olasılığını yükseltir veya azaltır. Bazı bölümlerde başvuru için lisans diploma notunun en az 3.0 olması üniversitelerden tarafından istenebilmektedir. Kontenjan kısıtlaması uygulayan üniversitelerde, lisans diploma notu yeterli olmayan öğrenciler farklı tecrübeler ve beceriler sunarak kabul alabilme ihtimallerini artırabilirler. Bunlar mezun olunan bölümle ilgili alanlarda çalışılmış olması, staj, projeler, ikinci bir yabancı dil bilgisi, güçlü özgeçmiş ve buna bağlı olarak güçlü bir motivasyon yazısı vb. beceri veya tecrübeler olabilir.

Almanya üniversitelerine başvurular Türkiye’de veya KKTC’de mezun olunan bölüme veya çok yakın bölümlere yapılabilir.

Mezun olunan lisans bölümünde alınan krediler, başvuru yapılacak yüksek lisans bölümünde istenen kredileri karşılamalıdır. Ayrıca mezun olunan lisans bölümünün fakültesi ile başvuru yapılacak yüksek lisans bölümünün fakültesinin aynı olması gerekir. Başvurunuzu gerçekleştirmeden önce başvuru yapmak istediğiniz bölümde istenen kriterler hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Almanya devlet üniversiteleri, tüm yüksek lisans  ve lisans bölümleri için başvuranları değerlendirirken kendi sistemlerine göre belirledikleri başvuru şartlarına göre hareket ederler. Almanya devlet üniversiteleri her konuda kendi kararlarını alabildikleri gibi bu konuda da bazı farklı kararlar verdikleri bilinmektedir. 

Türkiye’de akademik personel ve lisansüstü eğitim giriş sınavına (ALES) girme zorunluluğu yoktur.

Türkiye’de ve KKTC ‘de yüksek lisans eğitimine başlamış ve 1. yılını tamamlamış öğrenciler yeniden yüksek lisans eğitimi için başvuruda bulunabilirler.

Ancak daha sonraki öğretim dönemlerinde olan öğrencilerin yüksek lisans eğitimine başvuru yapmaları tavsiye edilmez. Bu durumda olan öğrencilerin başvurularına üniversitelerden olumlu yanıt gelmesine rağmen, vize görüşmesinin gerçekleştiği konsoloslukların tavrı genellikle öğrencinin yüksek lisans eğitimini Türkiye’de tamamlayıp doktora eğitimini Almanya’da yapması yönündedir. Yüksek lisans eğitimi süresince alınmış kredilerin transfer edilip edilmeyeceğine öğrencinin Almanya’da doğrudan eğitime başlayacağı üniversite karar verir. Ülkemiz Bologna sürecine (AKTS) dahil olduğundan kredi transferi, yüksek lisans eğitimine Türkiye’de devam eden öğrenciler tarafından talep edilebilmektedir.

1---Almanyada-Master

NC NEDİR? NC PUANI NASIL HESAPLANIR?

NC Nedir? NC (Numerus Clausus) , “sınırlı sayı” olarak tercüme edilir ve Almanya’da bir üniversitede bir bölüme sınırlı sayıda öğrenci kabul edileceği anlamına gelir. Kısaca, kontenjan kısıtlaması olarak adlandırabiliriz. Bazı üniversitelerin internet sayfalarında kontenjan kısıtlaması uygulaması NC mit şeklinde de karşımıza çıkabilmektedir.

NC (Kontenjan Puanı) genellikle yanlış anlaşılmaktadır. NC puanınızın başvuru yapmak istediğiniz yüksek lisans bölümünde bir önceki dönem belirlenen NC puanından düşük olması, başvuru yapamayacağınız veya bir sonraki dönem aynı bölüme yerleşemeyeceğiniz anlamına gelmediği gibi, NC puanınızın bir önceki dönem başvuru yapmak istediğiniz bölümde belirlenen NC puanından yüksek olması bölüme %100 kabul edileceğiniz anlamına da gelmez. Önceki dönemlere ait NC puanları sadece referans alınabilir ancak hiçbir şekilde başvurmanızı engellememelidir çünkü başvuru ve kabul sürecinde diğer başvuru sahiplerinin NC puanlarının ne olduğunu başvuru dönemi bitene kadar bilemezsiniz. Ayrıca üniversitelerin yüksek lisans başvuru şartları arasında çoğu zaman başvuru yapılabilecek en düşük NC puanı belirtilmemektedir. Çünkü başvuruda sunulabilecek farklı yeterlilikler bir üniversiteden kabul almak için en az NC kadar önemli olabilmektedir. Fakat bazı Almanya devlet üniversiteleri bazı bölümlerde başvuruda bulunabilmek için en düşük NC puanının ne olacağını başvuru şartları arasında belirtebilmektedir. Eğer NC puanınız başvuruda bulunabilmek için yeterli değilse başvuru yapmamalısınız. NC puanı hesaplanırken, en yüksek puan 1 en düşük puan ise 4 olarak hesaplanmaktadır.

Örnek vermemiz gerekirse; Almanya’da bir devlet üniversitesinde bir önceki dönem belirlenen NC puanının 2.0 olduğunu, ancak sizin puanınızın 2.0’dan düşük olduğunu varsayalım. Bu durumda NC puanınız bir önceki dönemde belirlenen puandan düşük olmasına rağmen başvuru yaptığınız dönem için yerleşmenizin mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü sizin başvuru yaptığınız dönemdeki adayların NC puanları bir önceki dönemdeki adaylardan daha düşük olabilir. Başvuru yaptığınız dönemde ki adayların NC puanlarının ortalaması sizin puanınıza yakınsa veya aynıysa kabul alma ihtimaliniz artacaktır. Başvuru dönemi sona ermeden, NC puanının ortalamasının ne olacağını bilemezsiniz. Bu noktada unutmamanız gereken diğer faktör, puanınızın 2.0’dan iyi olmasının %100 yerleşeceğiniz anlamına gelmediğidir. Çünkü başvuru yaptığınız dönem başvuran diğer adayların NC puanları sizin NC puanınızdan daha yüksek olabilir.

Ayrıca unutmamalısınız ki; Almanya’da bir devlet üniversitesine kabul edilmeniz yalnızca NC puanınıza bağlı değildir. Almanya devlet üniversitelerine başvuruda bulunan adaylar farklı yeterlilikler sunarak kabul alma şanslarını artırabilirler. Staj, ön staj, iş deneyimi, ikinci bir yabancı dil sertifikası, proje çalışmaları, başvuru yapılan bölümle ilgili uluslararası yarışmalardan elde edilmiş başarılar veya uluslararası bir projede bulunmuş olmanız ve bununla ilgili bir belge sunabiliyor olmanız, transkriptteki (not dökümü) notların ağırlıklandırılması vb. başka yeterlilikler bazı durumlarda bir Almanya devlet üniversitesine kabul edilebilmek için en az NC puanı kadar belirleyici olabilmektedir. Tüm başvurular alındıktan sonra başvuru sayısı mevcut kontenjan sayısını aşarsa, sadece en iyi kriterlere sahip olan adayların bölüme kabul edileceğini unutmamalısınız. Genellikle yüksek lisans bölümlerinde Almanya devlet üniversitelerine başvuran adayların sayısı kontenjan sayısının üzerinde olmaktadır.

NC Frei Nedir?

NC Frei Nedir? Almanya’da her bölümde kontenjan kısıtlaması uygulanmaz. Kontenjan kısıtlaması uygulanmayan bölümlere NC frei, Ohne NC, Kein NC veya Zullasungfrei denir.

Kontenjan kısıtlaması uygulanmayan bölümlere kabul almak daha kolaydır fakat bu her başvuran adayın kabul edileceği anlamına da gelmez. Lisans diploma notunuz kontenjan kısıtlaması uygulanmayan bir bölümde çok önemli değildir.

NC Frei olan (kontenjan kısıtlaması olmayan) yüksek lisans bölümlerine başvuru yapan Alman vatandaşı öğrencilerin kabulü neredeyse garanti iken uluslararası öğrenciler için aynısını söylemek zor olmakla birlikte kabul edilme ihtimallerinin çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Almanya’da bir üniversiteye başvuru yaparken kontenjan kısıtlaması olup olmadığını önceden öğrenmeniz gerektiği gibi başvuruda istenen yeterlilikleri ve başvuru tarihlerini önceden bilmeniz gerekir. Kurum olarak Almanya’da bir devlet üniversitesine başvuru yapmak isteyen öğrencilere tavsiyemiz mümkünse en az 1 yıl önceden hangi bölümlerde yüksek lisans eğitimi alabileceklerini, yüksek lisans eğitimi alabilecekleri bölümdeki başvuru şartlarını ve başvuru tarihlerini araştırmaya başlamalarıdır. Ülkemizdeki eğitim sistemi ile Almanya eğitim sistemi arasındaki farklılıklardan dolayı bazı bölümlere başvuru yapılamadığı gibi bazılarının başvuru şartlarını yerine getirmek çok zordur.

NC PUANI HESAPLAMA

Bayerische Formel: (En yüksek Puan-Puanınız) ÷ (En Yüksek Puan-En Düşük Puan) x3+1

Yüksek lisans öğrencileri için NC puanı hesaplama;

Yüksek lisans öğrencileri NC puanlarını aşağıdaki gibi hesaplayabilirler.

Bayerische formel : (En yüksek lisans diploma notu – lisans diploma notunuz) ÷ (En yüksek lisans diploma notu – en düşük lisans diploma notu) x 3 + 1

Bayerische Formel Örnek Hesaplama; Lisans diploma notu 3.15 olan bir öğrenciye göre.

4.0-3.15=0.85
4.0-2.0=2.0
0.85 ÷ 2.0=0.425
0.425 x 3= 1.275
1.275 + 1= 2.275

Lisans diploma notu 3.15 olan bir öğrencinin NC puanı 2.2 olarak hesaplanır.

FORM

NC PUANI HESAPLAYICI

___

Almanya’da yüksek lisans eğitiminin tamamen ücretsiz olması ve Almanya devlet üniversitelerinde yüksek akademik standartlarda eğitim verilmesi, birçok Almanya devlet üniversitesinin dünyanın en iyi üniversitelerinin arasında bulunması vb. sebeplerden dolayı her yıl Almanya devlet üniversitelerine başvuru yapan uluslararası öğrenci sayısı artmaktadır. Almanya devlet üniversitelerinde yabancı öğrenci kontenjanı yaklaşık %15’tir. Yani her 100 öğrenciden 15’i uluslararası öğrencidir. Almanya devlet üniversiteleri başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere birçok ülkeden yüksek lisans başvurularını kabul etmektedir. Almanya’da yüksek lisans bölümlerine Türkiye’den 4 yıllık örgün eğitim verilen bir lisans programından mezun olan öğrenciler ve yüksek lisans eğitiminin ilk yılında olan öğrenciler başvuruda bulunabilirler. Türkiye’de yüksek lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler de Almanya devlet üniversitelerine yüksek lisans başvurusu yapabilirler. Fakat bu öğrencilere bir üniversitenin yüksek lisans bölümünden kabul gelmesine rağmen vizeye girilecek kurum olan Almanya konsolosluklarının tavrı genelde doktora başvurusu yapılması yönünde olabilmektedir. Yine de mezun olunan lisans bölümü ile aynı alanda farklı bir dal ile ilgili bir bölümden kabul alınması durumunda bu öğrenciler vize alabilmektedir. Almanya devlet üniversitelerine yüksek lisans bölümlerinde istenen başvuru kriterleri üniversiteden üniversiteye ve bölümden bölüme farklılık gösterir. Bu nedenle, eğer başvuru kriterleri ve başvuru tarihleri hakkında bilgi sahibi değilseniz başvuru yapmak istediğiniz üniversitenin öğrenci danışma servisiyle iletişime geçmeniz ve başvurmadan önce belirli seçim prosedürleri  ve kriterleri hakkında bilgi sahibi olmanız çok önemlidir.

Almanya devlet üniversitelerinde bir yüksek lisans bölümüne başvururken bunun hayatınızdaki en önemli değişikliklerden biri olduğunu bilmelisiniz. Almanya’da bir üniversiteden kabul almak yalnızca bu değişimin başlangıcıdır. Almanya Federal Cumhuriyeti’nde yükseköğrenimi tamamlamış tüm uluslararası öğrenciler 18 ay iş aramak için oturum izni alma hakkına sahiptir. Bu süre içinde iş bulup çalışanlar, 18 aylık oturum izninin bitiminde de Almanya’da kalarak çalışabilir ve yaşayabilirler. Almanya’da üniversite veya yüksek lisans eğitimini tamamlayan uluslararası öğrencilerin %91’i Almanya’da kalıp çalışarak yaşamlarını burada sürdürmektedir. Bir Almanya devlet üniversitesinden mezun olmanın yalnızca Almanya’da çalışmanın ve yaşamanın kapılarını değil tüm dünyanın kapılarını size açtığını unutmamalısınız. Almanya’da oturum izniniz olması aynı zamanda tüm Avrupa ülkelerinde çalışma izniniz olduğu anlamına gelir.  Almanya dünyanın en çok ihracat gerçekleştiren ülkesidir ve bundan dolayı Almanya’da ki işletmelerin neredeyse tamamı uluslararası bağlantıları olan ve ihracat gerçekleştiren şirketlerdir. Bu sebeplerden dolayı Almanya’da bir devlet üniversitesinden mezun olanlar için dünya vatandaşı demek yanlış olmaz.

2---Almanyada-Master

ALMANYA’DA YÜKSEK LİSANS-MASTER EĞİTİMİ İÇİN ALMANCA YETERLİLİK  

Almanya’da yüksek lisans bölümlerinde eğitim alabilmek için istenen Almanca dil yeterliliği seviyesi C1’dir. Hiç Almanca bilgisi olmayan veya yüksek lisans eğitimine başlayabilmek için yeterli seviyede Almanca bilgisi olmayan öğrenciler de yüksek lisans eğitimi için şartlı kabul başvurusunda bulunabilirler. Şartlı kabul başvurusunda bulunup kabul alan öğrenciler devlet üniversitelerinin bünyesinde 3-4 dönem Almanca hazırlık eğitimi alabilirler. Almanya devlet üniversitelerinde 1 dönem 6 ay olarak kabul edilir. Bazı bölümlere hiç Almanca bilgisi olmadan başvurulabilirken, bazı bölümler için A2,B1,B2 seviyesinde Almanca bilgisi talep edilir.

Şartlı kabul başvurusu sadece bölüm başvurusu değil, aynı zamanda Almanca dil hazırlık eğitimine yapılan başvurudur. Türkiye’de şartlı kabul başvurusu olarak bilinen bu başvurunun şartı, Almanya’da 3 dönem sonunda yapılan Almanca dil yeterlilik sınavını geçmektir. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Almanca seviyesinin C1 olduğunu gösteren, Almanya üniversiteleri tarafından geçerli kabul edilen bir Almanca dil sertifikasına sahip olan öğrenciler direkt bölüm başvurusu yapabilirler.

Almanya Devlet Üniversitelerinde Geçerli Almanca Dil Sertifikaları

Almanya’da yüksek lisans eğitimine başlanabilmesi için geçerli olan Almanca dil sertifikalarından birine sahip olmak gerekir. Yüksek lisans eğitimi alabilmek için Almanya devlet üniversiteleri tarafından istenen Almanca dil seviyesi en az C1 olarak belirlenmiştir. Aşağıda belirtilen dil yeterlilik belgelerinden biri ile Almanya devlet üniversitelerine doğrudan yüksek lisans eğitimi için başvuru yapılabilir.

TestDaff-TDN 4, DSH-2, telc Deutsch C1 Hochschule, Goethe Zertifikat C2, DSD  II-“Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz Stufe II”

Yukarıda belirtilen Almanca dil sertifikaları hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

ALMANYA’DA BURSLU YÜKSEK LİSANS-MASTER BAŞVURUSU  

Almanya’da burslu yüksek lisans başvurusu yapabilirsiniz. Yalnızca Almanya devlet üniversiteleri yüksek lisans programlarına burslu başvurabilirsiniz. Bu burs ücretli programlar için verilmez.

DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) TEV (Türk Eğitim Vakfı) ile birlikte her yıl 45 öğrenciye aylık 850 Euro tutarında burs vermektedir. Burs almaya hak kazanan öğrencilere sağlık sigortası yapılmakta ve Türkiye’ye geliş gidişlerindeki masraflar için destek te sağlanmaktadır. Bursun süresi en az 9 ay en fazla 24 ay olarak belirlenmiştir.

DAAD-TEV Yüksek Lisans-Master Bursu Başvurusu Şartları

*TC vatandaşı olmak

*YÖK’e bağlı ve Türkiye sınırlarındaki bir üniversiteden mezun veya mezuniyet aşamasında olmak.

*4 üzerinden en az 3 lisans diploma notuna sahip olmak.

*30 yaşını aşmamış olmak.

*Başvuru yapılacak bölümde istenen dil yeterliliğini gösteren geçerli dil sertifikasına sahip olmak.

Burs ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

3--Almanyada-Master

ALMANYA’DA YÜKSEK LİSANS-MASTER EĞİTİMİ İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ

Almanya’da yüksek lisans eğitimi için başvuru tarihleri yılda 2 kez Kış ve Yaz dönemleri olarak belirlenmiştir. Üniversiteler bölümlere göre başvuru tarihlerini kendileri belirler. Fakat yüksek lisans başvuruları neredeyse tüm bölümler için yılda 2 defa yapılır. Bazı bölümlerde başvuru tarihleri farklılık gösterebilmektedir. Bu yüzden öğrencilere tavsiyemiz en az 6 ay öncesinden başvuru yapılmak istenen bölümün başvuru tarihleri ile ilgili doğru bilgiye ulaşmalarıdır.

Uluslararası öğrencilerin her yıl Kış dönemi yani Ekim ayında başlayacak olan yüksek lisans programlarına zamanında yetişebilmeleri için başvurularını 1 Haziran-15 Temmuz tarihleri arasında yapmaları gerekir. Yaz dönemi olarak bilinen Nisan ayında başlayan master programlarına zamanında yetişebilmek için ise başvurularını 1 Aralık-15 Ocak tarihleri arasında yapmaları gerekir.

Başvuru dosyalarının gönderilmesi için son gün beklenmemelidir, hatta başvuruların mümkün olan en erken zamanda yapılması, öğrencilerin başvurularında çıkabilecek eksik evrakları tamamlama ve vize sürecinin çeşitli sebeplerle uzaması gibi aksaklıkları giderebilmek adına önemlidir. Bir öğrencinin başvurusunu gerçekleştirdiği tarihden itibaren Almanya’ya gidiş süresi ortalama olarak 5-6 aydır.

Şartlı kabul başvurusu alan bazı üniversitelere yıl boyunca sürekli başvuru yapılabilir. Başvuru tarihlerini üniversiteler kendileri belirledikleri için bu tarihler değişkenlik gösterebilmektedir. Almanya’da yüksek lisans bölümlerinde yıl boyunca şartlı kabul başvurusu yapılabilen devlet üniversitelerinin bulunması Türkiye’de üniversite eğitimini tamamlamış öğrenciler için büyük bir avantajdır. Almanya devlet üniversiteleri şartlı kabul başvuru tarihlerini iletişim sayfamızdan bize ulaşarak öğrenebilirsiniz. Başvuruların en erken tarihte yapılması vize süreci açısından da çok önemlidir.

Almanya’da Yüksek Lisans-Master Eğitimi Başvuru Tarihleri

Kış Dönemi Başvuru Tarihi: 1 Haziran-15 Temmuz

Kış Dönemi-Eğitimin Başlangıç ve Bitiş Tarihi: Ekim-Mart

Yaz Dönemi Başvuru Tarihi: 1 Aralık-15 Ocak

Yaz Dönemi-Eğitimin Başlangıç ve Bitiş Tarihi: Nisan-Eylül

Şartlı kabul başvurusu alan bazı üniversitelere yıl boyunca sürekli başvuru yapılır. Şartlı kabul başvuru tarihlerini üniversiteler kendi belirledikleri için değişkenlik göstermektedir. Almanya’daki devlet üniversiteleri başvuru tarihlerini kurumumuz ile irtibata geçerek öğrenebilirsiniz. Başvuruların en erken tarihte yapılması vize süreci açısından da çok önemlidir.

Bize iletişim sayfamızdan ulaşın, Almanya’da eğitim planınızı birlikte yapalım.

Almanya’da Eğitiminiz Burada Başlar.

Almanya’da Almanca üniversite ve yüksek lisans eğitimi hakkında tüm merak ettiklerinizi bize ulaşarak ücretsiz öğrenebilirsiniz.