Almanya’da Eğitim ve Yaşam Maliyetleri
Almanya’da Eğitim ve Yaşam Maliyetleri
Almanya’da üniversite ücretlerinin tutarı nedir? Blokeli hesap nedir? Garantörlük nedir? Almanya’da en pahalı şehirler hangileridir? Bir öğrenci için Almanya’da konaklama maliyetleri ne kadara mal olur? Almanya’da gıda maliyeti ne kadardır? Almanya’da ulaşım maliyetlerinin tutarı nedir? Almanya’da fatura maliyetlerinin tutarı nedir? Almanya’da sağlık sigortası maliyeti öğrenciler için ne kadardır? Almanya’da giyim masraflarının tutarı bir kişi için ne kadardır? Almanya’da öğrenci olarak bulunacağınız süre içerisinde yaşam masraflarınız için ne kadar bütçe ayırmanız gerektiğini ve vizeye girdiğiniz de bu masrafları karşılayabileceğinizi nasıl ispatlamanız gerektiğini bu yazımızda sizler için mümkün olduğu kadar detaylı ve güncel olarak anlatmaya çalıştık. Ayrıca Almanya’da eğitim ve yaşam maliyetlerinizi azaltmanız için bazı ipuçlarını da makalemizin içinde bulabilirsiniz.
Almanya’da yaşam maliyetleri diğer Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça uygundur. 2020’den itibaren Almanya’daki konaklamanız dâhil tüm yaşam giderlerinizi karşılamak için aylık 934 Euro bütçe ayırmanız yeterlidir, yani yılda 11,208 Euro gerekir.
Almanya’da yemek, konaklama, fatura, kıyafet ve sosyal yaşam fiyatları temel alındığında Avrupa Birliği ortalamasına göre Almanya uluslararası öğrenciler için maliyet olarak en uygun ülkedir. Almanya’da uluslararası öğrenci olarak bulunanlar için konaklama masrafları, en büyük gider olarak karşımıza çıkmaktadır. Devlet yurtları ortalama olarak aylık 250-350 Euro civarındadır. Özel yurtlar için ise aylık 400-500 Euro civarında bir bütçe ayırmanız gerekir. Münih, Berlin gibi büyük şehirlerde de özel yurtların kiraları veya oda kiraları aylık 500-700 Euro civarındadır.
Almanya’da uluslararası bir öğrenci olarak eğitim almayı planlıyorsanız, Almanya’da yaşam maliyetleri hakkında yeterince bilgi sahibi olmanız ve doğru beklentiler içinde olmanız gerekir.
Almanya’dan bir üniversiteden yeni kabul almış bir öğrenci olarak, geleceğin sizin için neler göstereceğini öğrenecek olmanın heyecanı içinde olmanız motive edici olabilir. Bir sonraki adım Almanya’da eğitim almanın tüm sorumluluklarını ve karşılaşabileceğiniz tüm zorluklarla baş etmenin ne kadar zor olabileceğini düşünmeye başlamanız olmalıdır. Almanya’da sadece üniversite notlarınızı takip etmekle kalmayacaksınız, aynı zamanda orada yaşarken çoğu zaman tek başınıza problemlerle başa çıkmak ve birçok başka meseleyle de uğraşmak zorunda kalacaksınız.
Sizi neyin beklediğini önceden bilmek ve buna göre kendinizi hazırlamak, karşılaşabileceğiniz sorunların üstesinden nasıl gelebileceğinizi daha iyi anlayabilmenizi ve farklı bir kültüre ve eğitim sistemine daha kolay ayak uydurmanızı sağlar. Bu noktada Almanya’da yaşarken sizi nelerin beklediğini bilmenize yardımcı olacak en önemli şey doğru bilgi sahibi olmanızdır.
ALMANYA’DA ÜNİVERSİTE ÜCRETLERİ
Almanya’da üniversite ücretleri dönemlik 100-350 Euro arasında değişir. Bu ücrete eğitim katkı payı denir ve bölüm eğitimine başlayacak her öğrenci üniversiteye kayıt yaptırmak zorunda olduğundan, eğitim katkı payını da ödemek zorundadır. Öğrenciler eğitimleri devam ettiği sürece her dönem, dönemlik eğitim katkı payını ödemekle yükümlülerdir. Eğitim katkı payını Türkiye’deki harç sistemi ile karşılaştırmamak gerekir, çünkü Almanya’daki eğitim katkı payı öğrenciye maddi olarak dönüşü olan bir ücretlendirme sistemidir. Bu yüzden Almanya’da üniversite ve yüksek lisans eğitiminin tamamen ücretsiz olduğu söylenebilir. Eğitim katkı payını ödeyen öğrenciler sahip oldukları dönemlik ulaşım kartı (Semesterticket) ile bulundukları eyaletteki tüm toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanırlar ve devlet yurtlarında kalma hakkına sahip olurlar. Ayrıca üniversitenin yemekhanesinde (Mensa) öğrenci statüsü ile yemek yiyebilir, üniversitenin internetinden, laboratuvarlarından, spor tesisinden, kütüphanesinden vb. üniversitenin öğrencilerine sağladığı tüm olanaklardan tamamen ücretsiz faydalanırlar. Almanya’da bir üniversitesinin öğrencisi olanlar sosyal hayatlarında da öğrenci olmanın birçok avantajından faydalanırlar. Sinema, tiyatro, bale gösterileri, opera, müze ziyaretleri vb. birçok sosyal faaliyetten öğrenciler için uygulanan çoğu zaman %50’nin üzerinde olan özel indirimlerden yararlanabilirler. Alışverişlerinde bile öğrenci oldukları için özel indirimler alabilirler.
Almanya’da bir devlet üniversitesinin öğrencisi olmak maddi olarak çok büyük bir kazanımdır. Bu kazanımlardan Almanya’da şartlı kabul alarak bir üniversitenin Almanca hazırlık bölümünde eğitim alan öğrenciler de faydalanır.
Almanya devlet üniversitelerinde Almanca hazırlık eğitiminin süresi genelde 3 dönem yani 18 aydır. Bazı üniversitelerde bu süre 4 döneme (2 yıla) çıkmaktadır. Almanca hazırlık bölümlerinin ücretleri 18 aylık eğitim katkı payı içinde olmak üzere toplam 2000- 5,500 Euro arasında değişmektedir. 18 aylık Almanca hazırlık eğitiminde toplam ücreti 5,500 Euro alan yalnızca bir devlet üniversitesi vardır. Diğer üniversitelerde 18 aylık toplam ücret genelde 3500 Euro’yu geçmemektedir. Almanya devlet üniversitelerinin Almanca hazırlık bölümleri için aldığı ücretler özel dil okullarına göre çok daha düşüktür. Ayrıca Almanya devlet üniversitelerinde eğitim alan öğrenciler eğitim katkı payını ödediklerinde, bölüm eğitimi alan öğrencilerin sahip oldukları tüm haklara sahiptir. Özetle Almanya devlet üniversitelerinde Almanca hazırlık eğitimi alan öğrencilerin, özel dil okullarına giden öğrencilere göre, yaşam ve eğitim masrafları çok daha düşüktür.
3 ayın üzerinde özel dil okullarına gitmek isteyen öğrencilerden de konsolosluklar bir üniversiteden alınmış şartlı kabul mektubu talep etmektedirler. Bu noktada şartlı kabul mektubu olan öğrencilerin çok daha yüksek maliyetleri göze alarak özel dil okullarına gitmeleri doğru bir seçim olmayacaktır. Bir devlet üniversitesinde Almanca hazırlık eğitimi almanın toplam maliyeti özel dil okuluna gitmenin maliyetinden çok daha düşüktür. Ayrıca Almanya konsoloslukları özel dil okulu için vize başvurusunda bulunan öğrencilere en fazla 9 ay vize vermektedir. Şartlı kabule sahip olan öğrenciler ise Almanya’da 18 ay (bazı eyaletlerde 24 ay) oturum izni alabilmektedir. Hiç Almanca bilmeyen öğrencilerin Almanca seviyelerinin üniversite eğitimine başlayabilmek için gerekli seviye olan C1 seviyesine gelebilmesi için 9 ay kesinlikle yeterli değildir. Almanya Devleti’nin bunun için belirlediği süre 18 aydır. Almanca hazırlık eğitimini başarı ile tamamlayan öğrencilerin, üniversite eğitimlerine başladıktan sonra dönemlik yalnızca 150-350 Euro arasında değişen eğitim katkı payını ödemeleri yeterlidir.
Almanya’da Almanca hazırlık eğitim ücretlerinin çok düşük olması ve bölüm eğitiminin ücretsiz olması, sizin için büyük bir mali yükü hafifletmektedir. Bunun yanında yaşam maliyetlerinizi kendinizin karşılaması gerektiğini unutmamalısınız. Almanya, pahalı bir ülke değildir, hatta nerede ve nasıl yaşayacağınızı doğru planlarsanız ve harcamalarınızı iyi yönetirseniz, büyük tasarruflar elde edebilirsiniz.
Genel olarak Almanya’da yaşamanın toplam maliyeti, bulunduğunuz şehir ve ne tür bir yaşam tarzına sahip olduğunuz gibi faktörlere bağlıdır. Endüstriyel büyük şehirlerde kira, yemek ve kıyafet daha pahalıdır. Buna karşılık, öğrenci şehirlerinde ve az nüfuslu bölgelerde yaşam giderleri daha uygundur.
Bütçenizi hesaplarken yaşamak için ideal bir yer seçtiğinize emin olmalısınız. Ayrıca evde bazı ekstra harcamaları azaltarak, düzenli olarak ek tasarruflar elde edebilirsiniz. Aşağıdaki bilgiler Almanya’da yaşam maliyetini, tam olarak nasıl hesaplamanız gerektiğini ve bunun karşılığında da yaşam masraflarınızı en fazla nasıl azaltabileceğinizi bilmenize yardımcı olacaktır.
Uluslararası bir öğrenci olarak sizin için en önemli 3 konu; konut, yemek ve ulaşım maliyetleridir.
Almanya’da bir öğrencinin konaklama, yeme-içme, sağlık sigortası, ulaşım gibi aylık masraflarının tutarı en az 861 Euro’dur. Konaklama ve yeme-içmeye ayrılan miktar şehirlere göre değişkenlik gösterebileceği için toplam maliyette yükselebilir.
Almanya konsoloslukları vize görüşmesi sırasında, Almanya’da öğrenci olarak bulunacağınız süre içerisinde masraflarınızı karşılayabileceğinizi belgelemenizi ister. Eğer masraflarınızı karşılayabileceğinizi belgeleyemezseniz, vize başvurunuz olumsuz sonuçlanır. Almanya’da öğrenci olarak bulunacağınız süre içerisinde yaşam masraflarınızı karşılayabileceğinizi Almanya’da bulunan yetkilendirilmiş bir banka veya kurumda blokeli hesap açarak veya Almanya’da yaşayan birinin size garantör olması ile ispatlayabilirsiniz.
BLOKELİ HESAP
Blokeli hesap, Almanya’nın Avrupa Birliği vatandaşı olmayan öğrencilerden, Almanya’da bulunacakları süre içerisinde tüm eğitim ve yaşam masraflarını karşılayabileceklerini kanıtlamaları için talep ettiği teminattır. Almanya Devleti’nin, Avrupa Birliği vatandaşı olmayan öğrencilerden kendi geçimlerini sağlamaları adına belirlediği güncel bir yıllık teminat tutarı 11,208 Euro’dur. Öğrenciler, vizeleri çıkıp Almanya’ya gittiklerinde bu tutardan her ay en fazla 934 Euro çekebilirler. Öğrencilerin eğitimleri boyunca her yıl Almanya Devleti tarafından belirlenen teminat tutarını bankaya yatırmaları gerekir.
Şartlı kabulü veya bölüm kabulü gelmiş ve vizeye blokeli hesapla girecek öğrenciler için yapılması gereken ilk işlem blokeli hesap açma işlemidir.
GARANTÖRLÜK
Garantörlük, Almanya vatandaşı veya Almanya’da oturum izni olan birinin, Almanya’ya eğitim amacı ile gitmek isteyen birine, eğitim ve yaşam masraflarını karşılayabilecek durumda olduğunu kanıtlayarak kefil olmasıdır.
Garantör olacak kişilerin, garantörlük belgesini (Verpflichtungserklärung) öğrencilere vizeye girilmeden önce göndermesi gerekir.
Garantörlük belgesini alabilmek için, garantör olacak kişinin ikamet ettiği şehirdeki yabancılar polisine (Ausländerbehörde) giderek garantörü olacağı kişinin Almanya’daki eğitimi süresince giderlerini karşılayabilecek durumda olduğunu kanıtlaması gerekir. Kanıt için kendi gelir ve giderlerini gösterir, ayrıca şu anda aktüel olan 861 Euro civarındaki tutarı öğrencinin giderleri için ayırabileceğini kanıtlamak zorundadır. Yani, garantör olacak kişinin düzenli çalışıyor ve maaşının yüksek olması önemlidir. Kendi iş yerlerine sahip kişiler de yeterli gelir gösterebilirlerse garantör olabilirler. Ayrıca genelde eğer öğrenci garantör olacak kişinin evinde ikamet edecekse, evin metrekaresine de bakılır. Öğrenci garantörünün evinde ikamet etmeyecek bile olsa yabancılar polisinin garantörün evinin metrekaresini sorma yetkisi vardır.
Emekliler, öğrenciler, sosyal yardım alanlar, düzenli bir işte çalışmayanlar, garantörü olacağı kişiye aylık 934 Euro bütçe ayıramayacak olanlar garantör olamazlar.
ALMANYA’DA EN PAHALI ŞEHİRLER
Genel olarak Almanya’da ki en pahalı şehirler güneyde bulunur. Ülkenin bu bölgesindeki en büyük şehirlerden ikisi, Münih ve Stuttgart, Almanya’nın en pahalı şehirlerinden bazılarıdır.
Örneğin, Stuttgart’ta tek yatak odalı bir daire kiralamanın maliyeti ortalama olarak 850 Euro iken bir kuzey Almanya kenti olan Bremen’de benzer bir daire ortalama olarak aylık 550 Euro civarındadır. Bu, Bremen’de bir daire kiralamanın Stuttgart’takinden %30’dan daha ucuz olduğu anlamına gelir.
Başkent Berlin, çoğu Avrupa başkentine veya en büyük Alman şehirlerinden bazılarına göre pahalı değildir. Berlin’de en büyük masrafınız konut kirasıdır. Berlin’de küçük odalı bir apartman dairesinin aylık kirası ortalama olarak 800 Euro civarındadır. Berlin’in çevresindeki diğer şehirler, Güney’deki emsallerinden daha ucuzdur. Örneğin Leipzig, Almanya’da yaşanabilecek en uygun şehirlerden biridir. Leipzig’de bir ev kiralamak Stuttgart’ta bir ev kiralamaktan %40 daha ucuzdur, Düsseldorf’ta Stuttgart’takinden %20 daha ucuzken, Stuttgart ve Kuzey’deki en büyük şehir olan Hamburg’ta konaklama maliyetleri oldukça birbirine yakındır.
Aşağıdaki listede en pahalı şehirlerde ki bazı önemli fiyatların karşılaştırmalarını görebilirsiniz.
Münih |
Berlin |
Hamburg |
Frankfurt |
|
Kira Bedeli |
1,100€ |
800€ |
850€ |
870€ |
Beyaz Ekmek (500g) |
1.50€ |
1.30€ |
1.30€ |
1.30€ |
Restoran |
12.50€ |
8.00€ |
10€ |
12€ |
Süt (1litre) |
0.85€ |
0.80€ |
0.70€ |
0.80€ |
Yumurta (12) |
1.70€ |
1.75€ |
1.80€ |
1.60€ |
Pirinç (1kg) |
2.15€ |
1.80€ |
2.20€ |
1.90€ |
Domates (1kg) |
2.85€ |
2.60€ |
2.60€ |
2.70€ |
Patates (1kg) |
1.00€ |
1.30€ |
1.05€ |
1.30€ |
Taksi 1km |
1.90€ |
2.00€ |
2.00€ |
2.00€ |
Yukarıdaki tabloda da görebileceğiniz gibi, Almanya’nın güneyi Almanya’da yaşamak için en pahalı bölge iken, doğusu ülkenin en ekonomik bölgesidir. Bunları en pahalıdan en ekonomik olana göre değerlendirirsek güney, batı, kuzey ve doğu bölgeleri olarak sıralayabiliriz.
Darmstadt ve Frankfurt şehirleri Hessen Eyaleti şehirlerindendir. Darmdstadt Almanya’daki en pahalı şehirlerin başında gelirken, Frankfurt Almanya’nın en uygun şehirlerinden biridir. Almanya’da ki en pahalı şehirlerden bazılarından en ekonomik olanlara göre yaşam maliyetlerini ortalama olarak görebilmek için bu iki şehri karşılaştırabiliriz.
Aşağıdaki tabloda Frankfurt ve Darmstadt şehirlerinde yaşam maliyeti arasındaki farkın ne kadar olduğunu görebilirsiniz;
Ürün ve Hizmetler | Her şehirde ortalama ürün veya hizmet maliyeti | |
Darmstadt | Frankfurt | |
Kira Bedeli | 710 € / aylık | 335 € / aylık |
Restoran | 14 € | 8.00€ |
Beyaz ekmek (500g) | 1.25€ | 0.65€ |
Su (1.5litre) | 0.30€ | 0.45€ |
Süt (1 litre) | 0.70€ | 0.80€ |
Yumurta (12) | 1.65€ | 1.15€ |
Peynir (1kg) | 7.10€ | 4.65€ |
Patates (1kg) | 1.00€ | 1.50€ |
Domates (1kg) | 2.80€ | 1.45€ |
Soğan (1kg) | 0.95€ | 0.80€ |
Biftek (1kg) | 12.30€ | 6.50€ |
Bira (0,5 litre) | 0.55€ | 0.60€ |
Faturalar | 195€ / aylık | 147 € / aylık |
İnternet (60 Mbps) | 30€ / aylık | 20€ / aylık |
Tek yön gidiş (Toplu ulaşım) | 2.40€ | 1.65€ |
Çoğu üründe görebileceğiniz gibi Frankfurt’taki fiyatlar Darmstadt’takinden daha düşüktür.
- Darmstadt’ta aylık kira fiyatları Frankfurt’tan %35 daha yüksektir
- Darmstadt’taki market fiyatları Frankfurt’tan %32 daha yüksektir
- Darmstadt’ta restoran fiyatları Frankfurt ‘dan %32 daha yüksektir
ALMANYA’DA KONAKLAMA MALİYETLERİ
Almanya’da ortalama konaklama maliyetlerini bilmek öğrenciliği sırasında Almanya’da ev kiralamak isteyenler için büyük önem taşımaktadır. Almanya’daki her öğrenci için ilk ve en büyük endişe, kiralık uygun bir konaklama bulmaktır. Bir şehrin pahalı bir şehir olduğu genellikle kira bedellerinden anlaşılır. Konaklama masrafları toplam yaşam masraflarınızın en büyük kalemidir.
Diğer ülkelerde olduğu gibi Almanya’da da şehir merkezlerinde kira bedelleri daha yüksektir. Eğer şehir merkezinde kalmak istiyorsanız daireyi paylaşabileceğiniz birini bulmanızı ve dolayısıyla kiralama ücretini ve faturaları paylaşmanızı öneriyoruz. Almanya’da birçok öğrenci bunu yapmaktadır.
Almanya’da devlet yurtlarının ücretleri genelde aylık 250-350 Euro civarındadır. Bir üniversiteden kabulü gelen öğrencilerin devlet yurtlarına başvuru yapma hakları vardır. Genelde Almanya’ya gideceğiniz süre içerisinde devlet yurdu çıkmayacaktır. Bu durumda gitmeden önce özel bir yurtta konaklama ayarlayabilir, devlet yurdunuz çıktığında ise devlet yurduna geçebilirsiniz. Almanya’da hem devlet yurtları hem de özel yurtlar çok konforlu ve temizdir. Tek kişilik devlet yurtlarında genelde mutfak banyo ve WC odanın içindedir. Özel yurtların tamamında banyo, mutfak ve WC odanın içindedir. Özel yurtların ücretleri ise büyük şehirler hariç aylık 400-500 Euro civarındadır. Bir öğrenci için en pahalı konaklama yöntemi ev kiralamaktır. Kurum olarak tüm öğrencilerimizin devlet yurdu ve özel yurt başvurularını gerçekleştiriyoruz. Aşağıdaki tabloda aylık ev kirası ücretlerini inceleyerek hangi şehirlerin daha pahalı olduğunu anlayabilirsiniz.
Münih, Hamburg, Köln gibi büyük şehirler, Leipzig veya Karlsruhe gibi diğer şehirlerden daha pahalıdır.
Aşağıdaki tablo, bazı Alman şehirlerinde ortalama aylık ev kirası maliyetini göstermektedir:
Şehir |
Aylık Kira Bedeli |
Şehir |
Aylık Kira Bedeli |
Aachen |
540 € |
Düsseldorf |
680€ |
Augsburg |
615€ |
Frankfurt |
870€ |
Berlin |
800€ |
Hamburg |
840€ |
Bochum |
420€ |
Hannover |
600€ |
Bonn |
660€ |
Ingolstadt |
710€ |
Bremen |
570€ |
Leipzig |
500€ |
Cologne |
730€ |
Mainz |
670€ |
Dortmund |
470€ |
Münih |
1,100€ |
Dresden |
520€ |
Paderborn |
500€ |
Essen |
440€ |
Stuttgart |
840€ |
Önemli not: Yukarıdaki kira fiyatları şehir merkezinde bulunan tek odalı bir daire için verilmiştir.
ALMANYA’DA GIDA MALİYETİ
Almanya’da gıda maliyetlerini göz önüne alarak yaşam masraflarınızı dengelemek istiyorsanız kendi başınıza yemek pişirmeyi öğrenmeye başlamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü eğer tasarruf etmek istiyorsanız Alman restoranlarında yemek yemek iyi bir seçenek olmayacaktır. Ortalama bir restoranda iki kişi için bir akşam yemeği 45 Euro civarındadır.
Daha küçük bir restoranda yemek ücreti 8 ila 14 Euro arasında değişebilir. Herhangi bir sıradan tatlı veya herhangi bir içecek alırsanız ödeyeceğiniz miktar artacaktır.
Almanya’da restoranlarda kola gibi bir içecek seçerseniz ortalama olarak 2,70 Euro ödemeniz gerekir. 0.33 litrelik bir şişe su 1.80 Euro, bir soda 2.20 Euro’ya mal olur.
Zaman, zaman dışarıda yemek yiyebilirsiniz, ancak bunun için yeterli bütçeniz yoksa farklı seçenekleri değerlendirmeniz gerekir. Üniversitelerin yemekhanesinde veya kafeteryasında ortalama 5 Euro’ya yemek yiyebilirsiniz. Devlet üniversiteleri öğrencileri yemekhane kartına (MensaCard) sahiptirler.
Sizin için yemek maliyetini en aza indirmenin tek yolu kendi yemeğinizi yapmanızdır. Bunun için bir aşçının becerilerine sahip olmanız gerekmez. Günümüzde internette ki birçok kaynağı kullanarak basit ama besleyici birçok yemeği nasıl hazırlayacağınızı kolayca öğrenebilirsiniz.
ALMANYA’DA ULAŞIM MALİYETLERİ
Almanya’da ulaşım maliyetleri çok yüksek değildir fakat her gün okulunuza gidip gelmek için, alışveriş yapmak için vb. sebeplerle Almanya’da toplu taşımayı sürekli kullanmanız gerekir. Eğer bir devlet üniversitesinin öğrencisiyseniz bir semestr ticket’a sahip olacağınız için üniversitenizin bulunduğu eyaletteki tüm toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanabilirsiniz.
Eğer bir üniversite öğrencisi değilseniz, hangi toplu taşıma araçlarını kullanacağınızın seçimini doğru yapmak yalnızca zamandan değil paradan da tasarruf etmenizi sağlar.
Bir yerden diğerine gitmenin en iyi yolu özellikle yoğun saatlerde kalabalık şehirlerde bisiklet kullanmaktır.
Güncel yerel toplu taşıma araçları için tek yön bilet fiyatı ortalama 2,20-2,85 Euro arasındadır.
ALMANYA’DA FATURA MALİYETLERİ
Almanya’da fatura maliyetlerinden kaçınmanın en iyi yolu bir yurtta kalmaktır. Özel yurt veya devlet yurtları kira bedeline internet, su, elektrik ısınma faturaları dâhildir. Buna sıcak kira anlamına gelen ‘’Warmmiete’’ adı verilir. Soğuk kira anlamına gelen ‘’Kaltmiete’’ ücretinin içine elektrik, su, ısınma ve internet faturaları dahil değildir.
Ev kiralayan veya paylaşımlı bir evde kalan öğrencilerin kiranın yanı sıra ısınma, elektrik, su ve internet için aylık faturaları karşılamaları gerekir. Bir ev kiralamayı veya paylaşımlı evde kalmayı planlayan öğrencilerin Warmmiete ve Kaltmiete’nin maliyetlerini dikkatlice hesaplamaları gerekir.
ALMANYA’DA SAĞLIK SİGORTASI MALİYETİ
Almanya’da sağlık sigortasının maliyeti Almanca hazırlık eğitimi ve bölüm eğitiminde olan öğrenciler için farklıdır. Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise, Almanya’daki sağlık sigortasının ikamet durumunuz veya geliriniz ne olursa olsun yasalarca zorunlu olduğudur. Ülkeye girdiğiniz ilk günden itibaren sağlık sigortası ve ikamet işlemini yapmak zorundasınız.
Almanya’da iki tür sağlık sigortası vardır:
Kamu sağlık sigortası (Public): AOK, TK vb.
Özel sağlık sigortası (Privat): Mawista, CareConcept vb.
Sigortanızı hangi kapsamda kullanacağınıza bağlı olarak yukarıdaki sigorta kurumlarından birinde yaptırmak zorundasınız. Kurum olarak bizim tavsiyemiz sağlık sigortanızı kamu sağlık kurumlarından birinde yaptırmanızdır.
Almanya’da Sağlık Sigortası Yaptırmanın Maliyeti
Türkiye’den giden öğrenciler eğer A/T 11 belgesini alabiliyorlarsa Almanya’da sağlık sigortası için bir ücret ödemek zorunda kalmazlar. Öğrencilerin A/T 11 belgesini Almanya’da devlet sağlık sigorta kurumlarından birine onaylatmaları gerekir. Onaylatma sonrasında alınacak belgenin adı Versicherungsbescheinigung’dur. Bu belge üniversite kayıt işleminde ve oturum uzatma işleminde istenecektir.
AT11, Türkiye ve Almanya arasında sadece SSK (Sosyal Güvenlik Kurumu-SGK) mensupları ve aile üyeleri için geçerli olan sigorta anlaşmasıdır. Erkek veya kız çocukların anne veya baba üzerinden sigortalı olmaları temel koşuldur. Erkek çocuklardaki yaş sınırı 25 ve altı olmakla beraber kız çocukları için yaş sınırı yoktur. Bu belgeyi almaya uygun olup olmadığınızı öğrenmek için SGK ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Şayet belgeyi alma hakkınız varsa, başvuru yaptığınız üniversiteden almış olduğunuz kabul belgeniz ile beraber SGK’nın talep edeceği diğer belgeleri de hazırlayıp sunmalısınız.
AT11 sigorta belgenizin olması halinde Almanya’da hazırlık öğrencisi veya öğrenci olarak özel sağlık sigortası yapma zorunluluğunuz olmayacaktır. AT11 sigorta belgesi üniversiteden gelen kabul belgesinin üzerinde yazan tarihlere göre dönemlik verilir. Almanya’da eğitiminize başladığınızda, yeni dönem başlangıcına 1 ay kala sigortanın uzatılabilmesi için gerekli belgeleri Türkiye’ye gönderip uzatma işlemini yaptırmalısınız. Bundan dolayı SGK kurumuna ilk gidildiğinde, sigortanın uzatılması için Almanya’dan gönderilmesi gereken belgelerin muhakkak sorulması gerekir.
Başvurunun genellikle SGK Kurumu’na öğrenci tarafından şahsen yapılması talep edilir. Öğrencinin Türkiye’ye gelememe durumu söz konusu ise, Almanya’ya gitmeden önce belgeyi almak için öğrencinin, SGK’ya başvuruyu yapacak kişiye noter onaylı vekâletname vermesini tavsiye ediyoruz.
AT11 belgesine sahip olanların, Almanya’ya girdiklerinde en yakın AOK veya TK gibi sağlık sigorta şirketlerinden birine giderek belgeyi sunmaları ve sigortanın Almanya’da da geçerli olduğunu gösteren belgeyi almaları gerekir. Bu belgenin hem üniversite kaydında ve hem de oturum izni başvurusunda kullanılacağı da bildirilmelidir.
A/T11 belgesi olmayan öğrenciler devlet veya özel sağlık sigorta şirketlerinden sigorta yapabilirler. Bölüm eğitimine kabul alan öğrencilerin devlet sağlık sigorta kurumlarından birinde sigorta yapması gerekmektedir, aylık ücreti 90 Euro’dur. Almanca hazırlık eğitimi alan öğrenciler genellikle devlete göre daha ucuz olması nedeniyle özel sağlık sigorta şirketini tercih ederler, aylık 30-50 Euro civarindadır.
Daha fazla tıbbi ihtiyacınız varsa, daha yüksek bir ücret karşılığında özel sağlık sigortası yaptırabilirsiniz. Özel sağlık sigortası sağlayıcıları için standart prim yoktur, çünkü farklı bireysel ihtiyaçlar için birçok farklı paket sunmaktadırlar.
ALMANYA’DA GİYİM MASRAFLARI
Almanya’da giyim masraflarınızın tutarı bunun için ayırdığınız bütçe kadar olacaktır. Bunun için bir alt veya üst sınır belirlemek oldukça zordur. Fakat giyim de temel bir ihtiyaçtır. Kendinize bir çift yeni ayakkabı almanız veya yeni kıyafetler almanız gerekir.
Almanya’da kıyafet kalitesi oldukça yüksektir fakat bu fiyatlara da yansımaktadır. Bir kot size 50 ila 100 Euro’ya mal olurken, bir çift ayakkabı (örneğin Nike, Adidas) 60 ila 120 Euro’ya mal olur.
ALMANYA’DA ÖĞRENCİ ÇALIŞMA İZNİ
Almanya’da devlet üniversitelerinde şartlı kabul alan ve Almanca hazırlık eğitimi alan öğrenciler, Mart 2024 itibarıyla haftada 20 saat çalışma iznine sahip oldular.
Tüm uluslararası öğrenciler (şartlı kabul ile Almanya`da bulunanlar dahil), Almanya’da öğrenim amacıyla kalma iznine (§16b AufenthG) sahip olduklarından, Bundesagentur für Arbeit’ın (BA) onayına ihtiyaç duymaksızın yılda en fazla 140 tam gün veya 280 yarım gün çalışabilirler.
Özetle, Almanya’daki devlet üniversitelerinde lisans veya yüksek lisans öğrenimine devam eden her öğrencinin haftada 20 saat, yılda 280 gün yarı zamanlı veya haftada 40 saat, yılda 140 gün tam zamanlı çalışma izni hakkı bulunmaktadır. Almanya’da öğrencilerin çalışması oldukça yaygındır; eğitim alanlarıyla ilgili işlerin yanı sıra marketler, restoranlar, kafeler vb. gibi işlerde çalışabilirler.
Haftada 20 saate kadar çalışan öğrenciler, öğrenci sağlık sigortası ile sigortalı kalabilirler. Haftada 20 saatten fazla çalışanlar genellikle sağlık, işsizlik ve emeklilik sigortasına katkıda bulunurlar.
Almanya’da üniversite veya yüksek lisans mezunu her öğrencinin resmi mezuniyet tarihinden sonra 18 ay boyunca iş arama hakkı vardır. Bu süre içinde iş bulanlar, Almanya’da çalışmaya başladıklarında tam zamanlı çalışma ve oturum iznine sahip olurlar. Oturum izni bu duruma bağlı olarak uzatılabilir.
ALMANYA’DA YAŞAM MALİYETLERİNİZİ AZALTMANIZ İÇİN İPUÇLARI
Makalemizin sonunda size Almanya’da yaşam maliyetlerinizi azaltabilmeniz için bazı ipuçları vermeye çalışacağız.
Doğal olarak Almanya’da yaşam maliyetinin büyük kısmını belirleyecek olan faktör, Almanya’daki konaklamanızdır. Üniversitenizin bulunduğu şehir Almanya’da ki en ucuz şehir olmayabilir. Fakat üniversitenizin bulunduğu şehirde veya çevresinde kesinlikle uygun fiyatlı yerler vardır.
Üniversiteniz Münih, Hamburg veya Frankfurt gibi büyük nüfuslu şehirlerde bulunuyorsa, tasarruf etmek Karlsruhe ve Leipzig gibi daha az nüfuslu şehirlerden daha zordur. Örneğin Bavyera Eyaleti’nin başkenti olan Münih ile yine aynı eyalette olan Ingolstadt şehri arasındaki mesafe 100 km’den azdır, ancak fiyatlar büyük ölçüde değişmektedir. Münih’teki bir restoranda iki kişilik yemek 60 Euro civarındayken, Ingolstadt kentinde 45 Euro’ ya mal olur. Ingolstadt’da, tek odalı bir daireyi 600 Euro civarında bulabilirken, Münih’teki benzer bir dairenin kirası ayda 1000 Euro’nun üzerindedir. Eğer üniversitenizin bulunduğu şehir pahalı bir şehirse, bu şehirlerin banliyö bölgelerinde daha düşük fiyatlara konaklama bulabilir veya devlet yurdunda kalabilirsiniz. Devlet yurtları hem oldukça konforlu hem de en uygun maliyetli konaklama türüdür (aylık 250-350 Euro). Her bir şehir için ortalama yaşam maliyetini tahmin etmek ve bununla ilgili bilgi toplamaya çalışmak çok zaman alabilir, fakat bunu yapmak Almanya’ya vardığınızda maddi olarak karşılaşabileceğiniz birçok zorluğu aşmak için önceden tedbir almanızı sağlar.
Almanya’da yaşam maliyetlerinizi azaltmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri kendi yemeğinizi yapmaktır. Almanya’da birçok Alman öğrenci kendi yemeğini yapmaktadır. Eğer kendi yemeğinizi nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, günümüzde birçok video paylaşımı yapan internet sitelerinden damak tadınıza uygun yemekleri nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Almanya’da giyim oldukça kalitelidir ve bu yüzden giyim fiyatları yüksektir. En azından giyim alışverişinizin büyük kısmını Türkiye’den yapmanızı öneriyoruz. Bu da yaşam masraflarınızı düşürmenize yardımcı olacaktır.
Özetle eğer Almanya’da öğrenci olarak bulunacağınız süre içerisinde, devlet yurtlarında kalır veya devlet yurtları kadar uygun bir konaklama bulursanız, kendi yemeğinizi yapmayı öğrenirseniz öngördüğünüz yaşam masraflarınızı yarıya kadar düşürebilirsiniz.
15.11.2020 tarihinde güncellenmiştir.
Bize iletişim sayfamızdan ulaşın, Almanya’da eğitim planınızı birlikte yapalım.
Almanya’da Eğitiminiz Burada Başlar.
Almanya’da Almanca üniversite ve yüksek lisans eğitimi hakkında tüm merak ettiklerinizi bize ulaşarak ücretsiz öğrenebilirsiniz.