Almanya’da Eğitim Neden Ücretsiz?
Almanya’da eğitim neden ücretsiz sorusunun tek bir cevabı vardır. Almanya uluslararası öğrencileri sürekli büyüyen ekonomisinin en önemli ihtiyacı olan yetişmiş iş gücünün dayanağı olarak görmektedir. Bu makalemizde bunun sebeplerini detaylı olarak inceleyeceğiz.
Mülteci sorunu, Avrupa borç krizi ve İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılması (Brexit) gibi gelişmeler, tarihsel olarak Avrupa entegrasyonunun önemli bir itici gücü olup bundan en çok yararlanan ülke olan Almanya için önemli bir endişe kaynağıdır. Bu gelişmeler Avrupa entegrasyon sürecini tersine çeviremeyecek gelişmeler olmakla birlikte yavaşlatma potansiyeline sahiptir.
Almanya’nın 83 milyonluk nüfusunun hızla yaşlanması, baş gösteren bir başka endişe kaynağıdır. Almanya, vatandaşlarının %30’u 60 yaşın üzerindedir. Bu da Almanya’yı Japonya’dan sonra dünyanın en yaşlı ikinci nüfusuna sahip ülkesi yapmaktadır. Almanya Federal İstatistik Ofisi, nüfusun 2060 yılına kadar toplam 67,6 ila 78,6 milyon kişiye düşeceğini tahmin etmektedir. Almanya’nın gelişimini destekleyecek çalışma çağındaki nüfusun azalması en iyi senaryoda bile Almanya ekonomisinin uzun vadede zayıflayabileceğini göstermektedir. Almanlar bunun sonucunda kamu hizmetlerini finanse etmekte zorlanabileceklerini ve bu durumun ülkenin ekonomik temellerini zayıflatabileceğini kabul etmektedir.
Bu zorluklar göz önüne alındığında, Alman hükümetinin yükseköğretimin uluslararasılaştırılmasını stratejik bir hedef haline getirmesi şaşırtıcı değildir. Uluslararasılaşmanın, araştırma ve eğitim kalitesi üzerindeki olumlu etkilerinden akademik kurumların küresel itibarını artırmaya kadar çeşitli faydaları vardır. Aynı zamanda bir dizi ekonomik “yayılma” etkisine sahiptir. Almanya uzun ve kısa vadede vasıflı işgücü eksikliğini gidermek için uluslararası öğrencilerin Almanya’ya gelmesini istemektedir. Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) tarafından yaptırılan detaylı bir çalışmada gösterildiği gibi, Almanya’daki yabancı öğrenciler devlet için önemli bir ekonomik net kazanç sağlamaktadır. Bu, yabancı öğrencilere yönelik yüksek kamu harcamalarına ve Almanya üniversitelerinin uluslararası öğrenciler için hiç öğrenim ücreti talep etmemesine rağmen geçerlidir. Uluslararası öğrenciler için Almanya, Avrupa birliği ülkelerinde en düşük maliyetler ile yükseköğrenim alınabilecek birkaç ülkeden biridir. Günümüzde Almanya eğitim sistemi mezun olan uluslararası öğrencilerin direkt olarak en verimli şekilde çalışabilmelerini hedeflediğinden, uygulamaya önem veren yükseköğretim anlayışı ile eğitim almak isteyen uluslararası öğrenciler için en önemli destinasyonlardan biridir.
ALMANYA’DA ULUSLARARASI ÖĞRENCİ HAREKETLİLİĞİ
Almanya’da uluslararası öğrenci hareketliliği sürekli artmaktadır. Öğrenim ücretinin olmaması ve özellikle mühendislik ve fen bilimlerinde yüksek kalitede eğitim verilmesi gibi faktörler, Almanya’nın yurtdışında eğitim almak isteyen uluslararası öğrenciler için giderek daha çekici bir ülke haline gelmesini sağlamıştır. UNESCO’ya göre Almanya, dünyadaki uluslararası öğrencilerin %5’inden fazlasına ev sahipliği yapan, tüm dünyada ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Avustralya`dan sonra en popüler 5. ülkedir. Özellikle 2013 yılından bu yana her yıl Almanya’ya yükseköğrenim için gelen uluslararası öğrenci sayısı çok hızlı bir şekilde artmaya devam etmektedir.

EĞİTİM DESTİNASYONU OLARAK ALMANYA
Eğitim destinasyonu olarak Almanya’da günümüzde uluslararası öğrenci sayısı yaklaşık 375.000 civarındadır. 2013 yılında federal ve eyalet hükümetleri tarafından yayınlanan bir ortak pozisyon belgesi ile, üniversitelerin “stratejik uluslararasılaşması” ve yabancıların daha iyi entegrasyonu için bir çağrıda bulunulmuştur. Bu çağrının sonucunda öğrenciler ve ulusötesi ortaklıklar ve uluslararası pazarlama için ayrılan fonun arttırılmasına da karar verilmiştir. Ayrıca Almanya üniversitelerinde İngilizce öğretilen bölümlerin sayısının arttırılmasının gerekliliği bir süredir savunulmaktadır. Bu öneri, çoğu derece programı için zorunlu Almanca dil şartlarının, yabancı öğrencilerin başvuru yapabilmesine önemli bir engel teşkil etmesinden kaynaklanmaktadır. İngilizce öğretilen yüksek lisans programlarının sayısı son yıllarda arttırılmış olmasına rağmen şu anda yalnızca tüm programların yaklaşık %10’nu oluşturmaktadır. Lisans düzeyinde programların neredeyse tamamı sadece Almanca olarak öğretilmektedir. Fakat program dili olarak İngilizce lisans veya yüksek lisans derecesi ile mezun olan öğrencilerin iş bulmakta çok zorlandıkları gerçeğine dayanarak, Almanca eğitim almak her zaman uluslararası öğrenciler için ilk tercih olmaya devam etmektedir. İngilizce programların sayısının arttırılma ihtimali de çok düşüktür. Almanya’da eğitim almak isteyen öğrencilere bizim de tavsiyemiz Almanca olarak eğitim almalarıdır.
Alman hükümeti ayrıca yükseköğretimi uluslararasılaştırma çabalarını destekleyen göç politikalarını benimsemiştir. Avrupa “Mavi Kart” mevzuatının 2012’de uygulanmaya başlanması, Almanya üniversitelerinin nitelikli uluslararası mezunlarına kalıcı ikamet ve çoğu AB üye devletinin işgücü piyasalarına erişim hakkı sağladığından, önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.
Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Avustralya gibi yurtdışındaki başlıca eğitim destinasyonlarının yanında yer alan, uluslararası öğrenciler için çok popüler bir eğitim destinasyonu olmaya devam etmektedir. Sonuç olarak Almanya, planlanandan üç yıl önce 2017 yılında 350.000 uluslararası öğrenciyi ağırlama hedefine ulaştı. Bugün Almanya, yükseköğretim kurumlarında kayıtlı 400.000’den fazla uluslararası öğrenciye, özellikle 2020/2021 kış dönemi itibariyle toplam 416,437 uluslararası öğrenciye ev sahipligi yapmaktadır.
Alman üniversitelerindeki çoğu uluslararası öğrenci şu ülkelerdendir: Çin, Hindistan, Rusya, Avusturya, İtalya, Fransa, Cameron, Ukrayna ve Türkiye. Çin (39.871),
Hindistan (20.562), Rusya (10.439), Avusturya (11.495), İtalya (9.246), Fransa (7.047), Kamerun (7.211), Türkiye (8.470) ve Ukrayna (6.926).
Bize iletişim sayfamızdan ulaşın, Almanya’da eğitim planınızı birlikte yapalım.