Almanya’da Diploma Sonrası Kariyer: Uluslararası Öğrenciler için Kapsamlı Rehber
AB Mavi Kartı:
Kalifiye işçi açığı bulunan mesleklerde brüt maaş sınırı daha düşüktür ve 2024 yılı itibariyle yaklaşık olarak yıllık en az 41.041,80€‘dur. Unutmayın, istihdamınız Federal İş Ajansı (BA) tarafından onaylanmalıdır.
Aynı maaş sınırı (€41.041,80) mezuniyetten sonraki üç yıl içindeki üniversite mezunları için de geçerlidir. AB Mavi Kartı genellikle dört yıllık bir süre için verilir. Ancak, sözleşme süresi daha kısaysa, Alman yetkilileri AB Mavi Kart’ı üç ay ek süreyle birlikte o dönem için verecektir. Gerekli şartlar karşılanırsa kart uzatılabilir.
Almanya’da Yerleşme:
AB Mavi Kartına sahip olanlar, Almanya’da 33 ay oturduktan sonra oturum izni başvurusunda bulunabilirler. Oturum izni, uzun yıllardır Almanya’da yaşayan uluslararası kişilere kalıcı olarak yaşama, çalışma ve eğitim görme imkanı sunan bir oturum izni türüdür. AB Mavi Kart sahipleri, gerekli şartları sağladıkları takdirde (çalışan, prim ödeyen ve temel Almanca dil becerisine sahip) 33 ay sonra oturum izni alabilirler. Almanca dil becerisi B1 seviyesindeyse, AB Mavi Kart sahipleri 21 ay gibi kısa bir sürede de oturum izni almaya hak kazanabilirler. Almanya’da 8 yıl oturma izni ile ikamet ettikten sonra vatandaşlığa başvurabilirsiniz.
Ülkeme Döndükten Sonra da Almanya’da Çalışabilir miyim?
Evet! Almanya’da yüksek öğrenim gören bir uluslararası öğrenci olarak mezun olduktan sonra ülkenize geri dönmüş olsanız bile, hala Almanya’da iş bulma şansınız var. Bu durumda ihtiyacınız olan şey, altı ay boyunca Almanya’ya giriş yapmanızı ve iş aramanızı sağlayan bir iş arayan vizesidir. Ancak, uzatılmış oturma izninin aksine, iş arayan vizesi tam zamanlı bir iş bulana kadar çalışmanıza izin vermez. Bu nedenle, kendinizi geçindirmek için gerekli maddi imkanlara sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekir. Tam zamanlı bir iş sözleşmesi bulduktan sonra AB Mavi Kartı için başvurabilirsiniz.
Almanya’da Uluslararası Mezunlar için İş Fırsatları:
Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Almanya, üniversite mezunları için, özellikle STEM (fen, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanlarında, bolca iş imkanı sunmaktadır. Bu nedenle, Almanya’da diploma sonrası iş bulmak zor değildir.
Eğitim alanınıza bağlı olarak, Almanya’nın her sektörden binlerce şirkete ev sahipliği yapmasından dolayı birçok farklı sektörde çalışma imkanı bulabilirsiniz. İş bulma şansınız yüksektir ve işverenler sürekli olarak kalifiye eleman arayışındadır. İş aramaya hala üniversitedeyken, son döneminizde başlamanız ve seçeneklerinizi ve ne tür bir iş aradığınızı belirlemeniz faydalı olacaktır.
İş Arama:
Çevrimiçi iş ilanları web siteleri, üniversite ilan panoları veya şirketlerin web siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden iş imkanlarını bulabilirsiniz. Tercihleriniz belliyse, doğrudan şirketle iletişime geçip açık pozisyon olup olmadığını veya gelecekte işe alım planlayıp planlamadıklarını sorabilirsiniz. Uzatılmış oturma izninin güzel bir yanı da, alanınızla ilgili bir iş bulana kadar herhangi bir işte çalışabilmenizdir.
Tavsiyeler:
- Almanca dil becerisine sahip olan mezunların, dil becerisine sahip olmayanlara göre işe alınma şanslarının daha yüksek olduğunu unutmayın. Bu nedenle, üniversitedeyken, İngilizce eğitim görüyorsanız bile, Almanca dil becerilerinizi geliştirmeye önem verin. Almanca dil becerisi sadece iş bulma konusunda değil, daha hızlı bir şekilde oturum izni alma, sosyalleşme, network oluşturma ve Almanya’da günlük hayatınızı kolaylaştırma açısından da önemlidir.
- Üniversitedeyken network oluşturmaya başlayın. Kariyer fuarlarına, seminerlere ve işverenlerle buluşma etkinliklerine katılın. Linkedin gibi platformları aktif olarak kullanın.
- Özgeçmişinizi ve ön yazınızı Almanca ve İngilizce olarak hazırlayın. Almanya’da iş başvururken Europass formatında özgeçmiş kullanmanız tavsiye edilir.
- Mülakatlara iyi hazırlanın. Alman iş kültürü hakkında bilgi edinin ve mülakatlarda nasıl davranmanız gerektiğiyle ilgili araştırma yapın.
- Kendinize güvenin ve pes etmeyin. Almanya’da iş bulmak zaman alabilir, bu nedenle sabırlı olun ve kendinize inanın.
Ek Kaynaklar:
- Almanya Federal İş Ajansı (BA): https://www.arbeitsagentur.de
- Make it in Germany: https://www.make-it-in-germany.com
- Germany’s official website for international students: https://www.study-in.de
- DAAD – German Academic Exchange Service: https://www.daad.de
Almanya’da Eğitiminiz Burada Başlar.
Almanya’da Almanca üniversite ve yüksek lisans eğitimi hakkında tüm merak ettiklerinizi bize ulaşarak ücretsiz öğrenebilirsiniz.