Almanya Eğitim Vizesi (D Tipi Ulusal Vize)
Almanya Eğitim Vizesi (D Tipi Ulusal Vize)
Bu yazımızda Almanya eğitim vizesine nasıl hazırlanmalısınız? Almanya eğitim vizesi randevusu alma işlemini yaparken nelere dikkat etmelisiniz? Almanya eğitim vizesi dosyanızda hangi belgeleri bulundurmalısınız? Vize görüşmesi sırasında nelere dikkat etmelisiniz? Almanya eğitim vizesi işlem süreci nasıl işlemektedir? Almanya eğitim vizesinin sonuçlanma süreci ile ilgili tüm merak ettiklerinizi cevaplıyoruz.
ALMANYA EĞİTİM VİZESİ İÇİN HAZIRLIK
Almanya’da bulunacağınız süreye göre vize başvurusunda bulunmanız gerekir. Almanya’da 90 günün üzerinde öğrenci olarak bulunacak olanların D tipi Ulusal vizeye başvuru yapmaları gerekir. Almanya eğitim vizesine başvurmak için başvuru dosyanızın Almanya konsolosluklarının istediği şekilde doğru ve eksiksiz hazırlanması vizenizin olumlu ve kısa sürede sonuçlanması için çok önemlidir.
Vize dosyanızı hazırlamaya randevu tarihinizden en az 15 gün önce başlamalısınız. Vize dosyanızda bulunması gereken tüm belgelerin hazırlanması 15 gün sürmese bile bu süreçte bazı belgelerin yanlış bir kurumdan alınması, bazı işlemlerinin unutulması gibi durumlar yaşanabileceğinden bu yanlışlıkların düzeltilebilmesi için ek bir süreye ihtiyaç duyabileceğinizi unutmayın.
Daha önce randevu aldığınız tarih ve saatte Almanya konsolosluğunda hazır bulunmanız gerekir. Konsolosluğa girerken telefon, çanta vb. tüm eşyalarınız kapıdaki güvenlik görevlileri tarafından alıkoyulmaktadır. Kapıdaki kontrol süresi de düşünüldüğünde randevu saatine en az 30 dakika kala konsoloslukta olmanız gerekir.
ALMANYA EĞİTİM VİZESİ RANDEVUSU ALMA
Almanya eğitim vizesi randevusu almak için, vize bölümlerine başvuruda bulunmadan önce Türkiye genelinde geçerli 0850 460 84 93 numaralı telefondan i-DATA firmasının çağrı merkezinden randevu alınması gerekmektedir. I-DATA bürolarının tümü ikamet edilen şehri dikkate almadan vize başvurularını almaktadır.
Çağrı merkezi Pazartesi–Cuma günleri 08:00-12:30 ve 13:30-18:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Randevu ücreti 1000 TL olmakla birlikte, vize randevusunun i-DATA resmi internet sitesi üzerinden alınması gerekir ve ödeme kredi kartı ile yapılır. Öncesinde herhangi bir Yapı Kredi Bankası şubesine de ödeme yapılabilir. Ödeme şekline göre ilgili banka tarafından ilave ücretler alınabilmektedir.
Üniversite veya yüksek lisans eğitimine başlayacak öğrencilerin eğitim başlangıç tarihlerini de dikkate alarak vize randevu tarihini belirlemeleri çok önemlidir. Vize başlangıç tarihinin, Almanya’ya giriş yapılması gereken tarihden daha geç olması kayıt tarihlerinin kaçırılması, eğitime geç başlanması ve Almanya’ya varıldığında ilk yapılması gereken işlemlerin aksaması gibi sonuçlar doğurmaktadır. Kurum olarak öğrencilerin vizelerinin sonuçlanacağı tarihi 12 hafta (3 ay) olarak düşünerek vize randevusu almalarını öneriyoruz.
Almanya Konsolosluğundan vize randevusu almak için hiçbir özel kuruluşa gitmeye gerek yoktur. Vize randevusunun Almanya’ya gitmek isteyen kişi tarafından bizzat alınması izlenecek tek yoldur ve i-DATA dışında Türkiye’de ki hiçbir acente vize randevusu almak için, Almanya konsoloslukları tarafından yetkilendirilmemiştir. Güncel vize randevu ücreti yalnızca 1000 TL`dir. Vize randevusu almak için vize randevu ücreti olan 1000 TL’den başka bir ücret ödemeniz gerektiğini belirten acentelere güvenmeyiniz. Vize ücreti olan 75 Euro`nun ise görüşmeye gidildiginde Almanya konsolosluğunda Euro cinsinden ödenmesi gerekir.
I-DATA’nın resmi internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
ALMANYA EĞİTİM VİZESİ DOSYASI BELGELERİ
Öğrenciler Almanya eğitim vizesi için gittikleri konsolosluklarda vize dosyası evraklarını sunmadan önce tüm belgelerin eksiksiz ve istenildiği şekilde hazır olduğundan emin olmalıdırlar. Almanya’ya üniversite veya yüksek lisans öğrencisi olarak gitmek isteyenlerin vize dosyalarında öncelikle Almanya üniversitelerinden aldıkları şartlı kabul veya bölüm kabulünü ve Almanya’da bulunacağı süre içerisinde tüm eğitim ve yaşam masraflarını karşılayabileceğini kanıtladığı blokeli hesap veya garantörlük belgelerinden birini ibraz etmeleri gerekir.
Lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin vize dosyaları birbirinden farklıdır. Bir üniversiteden kabulü olan öğrencilerin, bunun dışında sunacakları belgeler her öğrencinin sağlayabileceği belgelerdir.
VİZE GÖRÜŞMESİ SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Bu bölümde, Vize görüşmesi sırasında dikkat edilmesi gereken hususları sizin için en açıklayıcı şekilde anlatmaya çalışacağız.
- Vize dosyasını eksiksiz ve düzenli hazırlamak
- Üniversite, yüksek lisans veya hazırlık eğitiminin alınacağı eyalet, şehir, üniversite ve bölüm hakkında bilgi sahibi olmak
- En az A1 seviyesinde Almanca dil sertifikasına sahip olmak
- Vize randevusuna en az yarım saat erken ve randevu mailinin çıktısı ile birlikte gitmek
- Vize ücretini Euro olarak tam ve kargo ücretini TL olarak bulundurmak
- Vize görüşmesi esnasında tüm sorulara nazik ve doğru cevap vermek
Vize görüşmesinin süresi 30-60 dakika arasında değişir ve bir vize memuru ile yüz yüze yapılır. Vize görüşmeniz sırasında neden Almanya’da eğitim almak istiyorsunuz? Neden bu bölümde eğitim almak istiyorsunuz? v.b soruların yanında kabul aldığınız üniversitenin bulunduğu şehir hakkında ve eğitim alacağınız bölüm ile ilgili sorulara da cevap vermeniz istenir.
Almanca yeterliliğiniz de göz önünde bulundurularak görüşmenin bir kısmı Almanca olabilir. Eğer kabul alınan bölüm İngilizce yeterlilik isteyen bir bölümse görüşmenin bir kısmı İngilizce olabilir. Görüşme sırasında size sorulan tüm sorulara doğru ve nazik bir şekilde cevap vermelisiniz.
Unutmamalısınız ki vize alabilmeniz için Almanya devletinin sizin gerçekten eğitim amacı ile Almanya’ya gitmek istediğinizden emin olması gerekmektedir. Vize görüşmesinin amacı tam olarak budur. Vize görüşmesinin süresi size uzun gelebilir. Fakat Almanya devleti tarafından düşünüldüğünde oldukça makul karşılanabilecek bir süredir. Tüm faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda bir üniversiteden kabul mektubunuzun olmasının %100 vize alabileceğiniz anlamına gelmediğini bilmelisiniz.
Almanya eğitim vizesi (D tipi ulusal vize) için ikamet ettiğiniz şehrin bağlı bulunduğu Almanya konsolosluğunda vize görüşmesine girebilirsiniz.
Türkiye’de ki Almanya Konsolosluklarının görev sahasında bulunan illeri aşağıda görebilirsiniz.
Almanya İstanbul Başkonsolosluğu’nun Görev Sahasında Bulunan İller
İstanbul, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Eskişehir, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ Yalova
Almanya İstanbul Başkonsolosluğu iletişim bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz
Almanya Ankara Başkonsolosluğu’nun Görev Sahasında Bulunan İller
Ankara, Adana, Artvin, Aksaray, Adıyaman, Ağrı, Amasya, Ardahan, Bitlis, Batman, Bartın, Bingöl, Bayburt, Çorum, Çankırı, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan Elazığ, Gümüşhane, Giresun, Gaziantep, Hatay, Hakkari, Iğdır, Konya, Kars, Karaman, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kilis, Kırşehir, Kırıkkale, Kastamonu, Muş, Mardin, Malatya, Mersin, Niğde, Nevşehir, Osmaniye, Ordu, Rize, Sivas, Siirt, Şırnak, Samsun, Sinop, Şanlıurfa, Tunceli, Tokat, Trabzon, Yozgat, Van, Zonguldak
Almanya Ankara Başkonsolosluğu iletişim bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.
Almanya İzmir Başkonsolosluğu’nun Görev Sahasında Bulunan İller
İzmir, Uşak, Isparta, Antalya, Aydın, Afyon, Burdur, Denizli, Manisa, Kütahya, Muğla.
Almanya İzmir Başkonsolosluğu iletişim bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.
ALMANYA EĞİTİM VİZESİ İŞLEM SÜRECİ
Almanya eğitim vizesi (D tipi ulusal vize) işlem süreci 6-12 hafta sürmektedir. Bu sürenin değişmesi konsolosluğun ve vize sürecinizle ilgilenen Almanya’da ki kurumların yoğunluğuna göre değişir. Eksik veya yanlış işlem yapılmış belgelerin yeniden teslim edilmesinin istenmesi de vize işlemlerinin süresini uzatabilmektedir. Bazı öğrencilerin 3-5 haftada vize aldığı gibi durumlar nadir de olsa yaşanabilmektedir.
Başvuru randevusundan önce Almanya konsolosluklarına gönderilen belgeler saklanmaz ve vize görüşmesi sırasında değerlendirilmez. Bu yüzden randevuya gitmeden önce ek belgeler gönderilmemesi gerekir. Vize görüşmenize yanınızda ek belgeler ile gidebilirsiniz. Fakat ek belgeleri vize dosyanızda değil farklı bir dosyada muhafaza etmeniz ve yalnızca vize memuru tarafından istenirse ibraz etmeniz gerekir.
ALMANYA EĞİTİM VİZESİNİN SONUÇLANMASI
Almanya eğitiminin vizesinin sonuçlanmasının süresi 6-12 haftadır. Eğitim vizeniz sonuçlandığında pasaportunuzun size teslim edilmesi için vize başvurunuzu Ankara veya İstanbul Konsolosluklarından yaptıysanız UPS ile adresinize göndertebilirsiniz. Bunun için vize görüşmesinin ardından konsoloslukların bahçesinde bulunan UPS kontuarından işleminizi yapmanız gerekir. Bu işlemin güncel ücretini Türk lirası olarak UPS kontuarında ödemeniz gerekir.
Vize görüşmesini İzmir Almanya Konsolosluğunda yaptıysanız yurt içi kargo ile pasaportunuzu göndertebilirsiniz.
Pasaportunuzu teslim almak için bir diğer seçenek ise kendinizin konsolosluğa giderek teslim almanızdır. Eğer siz gidemeyecekseniz noterden vekalet verdiğiniz birini de pasaportunuzu teslim alması için gönderebilirsiniz.
Almanya eğitim vizesi (D tipi ulusal vize) ile ilgili detaylı bilgi için Almanya Konsolosluğunun resmi internet sitesini buradan ziyaret edebilirsiniz.
Bize iletişim sayfamızdan ulaşın, Almanya’da eğitim planınızı birlikte yapalım.
Almanya’da Eğitiminiz Burada Başlar.
Almanya’da Almanca üniversite ve yüksek lisans eğitimi hakkında tüm merak ettiklerinizi bize ulaşarak ücretsiz öğrenebilirsiniz.